Mocht je ooit je wachtwoord kwijtraken/vergeten en niet meer in kunnen loggen op je WordPress site, dan kan dit voor veel frustraties zorgen. Daarom komen wij met een aantal oplossingen om toch weer je wachtwoord te kunnen achterhalen, zonder je hele site opnieuw te hoeven installeren.
De oplossingen zijn als volgt:
1. Je wachtwoord via een andere Admin account wijzigen
2. Je wachtwoord per email opvragen
3. Het wachtwoord in je MySQL database aanpassen via PHPMyadmin
4. Het wachtwoord veranderen via FTP beheer
5. Het ‘Emergency Password Reset Script’ van WordPress gebruiken
We bespreken elk van deze oplossingen in detail, mocht je er alsnog niet uitkomen dan kan je altijd nog contact met ons opnemen en we helpen je zo snel als we kunnen.
1. Je wachtwoord via een andere Admin account wijzigen
Dit is eigenlijk de meest simpele manier, maar is vaak niet mogelijk om uit te voeren. Het idee is dat je met een andere administrator account inlogt op je site (dus een account die ooit al eens is aangemaakt, of door iemand anders wordt gebruikt) en naar ‘Gebruikers’ gaat. Klik hier de account aan waar je het wachtwoord van kwijt bent en je komt op de ‘profiel pagina’ ervan terecht. Helemaal onderin zal je de optie zien ‘nieuw wachtwoord’. Voer hier tweemaal het nieuwe wachtwoord in, en klik op ‘profiel bijwerken’. Hierna is het mogelijk om met het nieuwe wachtwoord in te loggen op de gewijzigde account.
2. Je wachtwoord per email opvragen
Ga naar je WordPress login pagina (www.jesite.nl/wp-login.php) en klik op ‘wachtwoord vergeten?’ of ‘Lost password?’. In het venster wat je dan te zien krijgt moet je je gebruikersnaam of het email adres, wat bij de gebruikersnaam hoort, invullen. Klik daarna op ‘nieuw wachtwoord aanmaken’ en er zal een nieuw wachtwoord gegenereerd worden en naar je email adres worden gestuurd. Wanneer je het mailtje met het wachtwoord hebt ontvangen, log je ermee in op je site en verandert hem naar een wachtwoord wat je makkelijker kan onthouden (het gegenereerde wachtwoord is namelijk niet onthoud-vriendelijk).
3. Het wachtwoord in je MySQL database aanpassen via PHPMyadmin
Let wel op; wijzigingen via PHPMyadmin zijn volledig op eigen risico. Als je iets niet vertrouwt of snapt, zoek dan iemand anders op die het voor je kan doen. Wij zijn niet aansprakelijk voor enig verlies van data.
Begin door in te loggen op PHPMyadmin. Vaak kom je hier door eerst in te loggen op het controle paneel van je website. Dit kan DirectAdmin/Cpanel/Plesk/of een ander controle paneel zijn, dit hangt af van je webhost.
Wanneer je daarop ingelogd bent, klik je op databanken (databases). Er zal een lijst van databanken verschijnen. Kies hieruit de juiste databank waarin je WordPress hebt geïnstalleerd (als je maar 1x WordPress hebt geïnstalleerd, is het waarschijnlijk dat er maar 1 databank in de lijst staat). Wanneer je dit hebt gedaan, zou er een rij met tabellen te zien moeten zijn (±12). Zoek in deze lijst de tabel de eindigt op ‘_users’ en klik op het symbool ‘verkennen’ of ‘browse’ .
Je krijgt nu een rij met accounts te zien en de bijbehorende informatie. Zoek hierin de gebruikersnaam op (onder de rij ‘user_login’) waarvan je het wachtwoord kwijt bent. Klik nu op ‘wijzigen’ of ‘edit’ (staat vooraan de rij waarin je gebruikersnaam te vinden is) en een nieuw scherm zou moeten openen waarin je alle waardes zoals gebruikersnaam/wachtwoord/url/etc aan kan passen. Zoek de kolom ‘user_pass’ op en onder ‘waarde’ of ‘value’ zou je een lange reeks letters/cijfers moeten zien. Selecteer en verwijder deze letters en vul vervolgens je nieuwe wachtwoord in (in gewone letters/cijfers, dus geen rare MD5 hashes. Let er wel op dat het wachtwoord hoofdlettergevoelig is). Wanneer je je nieuwe wachtwoord hebt ingevuld, zoek dan het dropdown menu op onder ‘functie’ of ‘function’ en klik erop. Er zou een menu te zien moeten zijn met allerlei benamingen. Zoek in deze lijst ‘MD5’ en klik deze aan. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan, kan je onderin op ‘Start’ of ‘Go’ drukken om je nieuwe wachtwoord op te slaan.
Ga nu weer terug naar het inlogscherm van je site en probeer in te loggen met het nieuwe wachtwoord. Als je alles goed hebt gedaan, zou je nu zonder problemen in moeten kunnen loggen met je net ingestelde wachtwoord. Lukt het niet, kijk dan of je alle stappen goed hebt doorlopen of neem contact met ons op.
4. Het wachtwoord veranderen via FTP beheer
Er is ook een makkelijke manier om je wachtwoord te resetten via FTP. Begin dus met het inloggen op je site via een FTP programma. Wanneer je dit hebt gedaan, ga dan naar de map ‘/wp-content/themes/het-thema-dat-je-op-je-site-gebruikt/functions.php’. Kopieer het functions.php bestand naar je bureaublad (zorg ervoor dat je een backup van de originele functions.php maakt, want die heb je straks weer nodig) en voeg er de volgende code aan toe meteen na de eerste ‘<?php’ tag:
wp_set_password('password',1);
Hierin is ‘password’ je nieuwe wachtwoord (kan je dus ook veranderen in iets wat je zelf wilt, wel tussen ‘aanhalingstekens’ plaatsen) en de “1” is de gebruiker ID die in de wp_users tabel staat in je databank. Wil je dus van een andere account (een account die niet als ID ‘1’ heeft) het wachtwoord veranderen, dan zal je eerst in je databank de juiste ID moeten zoeken. Hoe je dit doet, kan je bij oplossing 3 zien in dit artikel.
Wanneer je de code hebt toegevoegd, en het bestand hebt opgeslagen, kan je hem weer uploaden naar je site. Je kan nu inloggen met de in het code opgegeven wachtwoord. Wanneer je ingelogd bent, ga dan, zonder uit te loggen, weer terug naar je FTP programma en upload de oude functions.php. Doe je dit niet, dan zal elke keer als de pagina ververst wordt, je wachtwoord worden gereset.
5. Het ‘Emergency Password Reset Script’ van WordPress gebruiken
Als de andere bovenstaande manieren niet werken, dan kan je het ‘Emergency Password Reset Script’ proberen. Dit is geen plugin, het is een PHP script.
Een aantal dingen waar je op moet letten bij dit PHP script;
1. Je wordt verwacht de gebruikersnaam van de administratoraccount te weten
2. Het verandert het administrator wachtwoord en stuurt een email naar de administrator.
3. Ook al ontvang je de email niet, het wachtwoord is alsnog gewijzigd.
4. Je moet het script in de root van je WordPress installatie plaatsen, dus dezelfde map als waar ‘wp-config.php’ zich bevindt.
5. Verwijder het script als je klaar bent!
De instructies:
1. Open kladblok en plak hier het emergency script van de WordPress site in. Sla dit bestand nu op als ‘emergency.php’ (dus: opslaan als > alle bestanden > emergency.php).
2. Open je FTP programma en upload emergency.php naar de root van je WordPress site (dus waar je ook wp-config.php kan vinden).
3. Open nu je browser en ga naar www.jesite.nl/emergency.php (waarin je ‘jesite.nl’ vervangt door de URL van je site).
4. Je zou nu een venster moeten zien waar je de gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord in kan vullen. Wanneer je dat gedaan hebt, klik je op ‘Update Options’ en er zal een bericht verschijnen dat het wachtwoord is veranderd. Ook is er een email verzonden naar de administrator van de site met daarin het gewijzigde wachtwoord.
5. Verwijder het ‘emergency.php’ bestand van je server wanneer je klaar bent! Doe je dit niet, dan kunnen andere mensen het bestand aanroepen, je wachtwoord wijzigen en je website hacken.
ik heb nooit een email aangemaakt op mijn wordpress site. die staat lokaal. wat moet ik doen?
Hoi Thomas,
In principe zou je een email adres moeten hebben ingevuld bij het aanmaken van een administrator account op je lokale WordPress site (dit is immers verplicht). Voor als je dit email adres niet meer hebt / weet, kan je het wachtwoord proberen te wijzigen via de PHPMyAdmin methode (zie punt 3 in het bovenstaande artikel). Je kunt lokaal bij PHPMyAdmin komen door je server te starten (bijvoorbeeld XAMPP) en dan naar localhost/phpmyadmin te gaan in je browser.
Veel succes en laat maar weten als je nog vragen hebt.
Groeten,
Michel
Bedankt..
Je tip heeft me heel erg geholpen..
Ook ik heb geprobeerd met aanpassing van functions.php maar dan bleef het inlogscherm gewoon terugkomen. Daarna emergency.php geprobeerd, zowel in Firefox als in Safari krijg ik dan een blank scherm. Overigens weet ik (kennelijk) ook niet meer het email adres wat ingevuld zou moeten zijn want ik krijg geen email. Er staat in het verhaal van emergency ook niet vermeld of de user is veranderd Ik doe gewoon website.nl/?author=1 Dus daar log ik dan als gebruiker mee in bij het systeem van functions.php
Update: emergency.php werd steeds aangepast, er werd tekst vooringeplakt, Ik kwam ook tekstlabels tegen die naar een website verwijzen, mogelijk weer een spammer, nu heel snel emergency aangepast (readonly) daarna snel weer verwijderd alles binnen nog geen 2 minuten. Nu heb ik wel mijn wachtwoord.
Goed om te horen dat het toch is gelukt! 🙂