Het is relatief makkelijk om bij een WordPress website te achterhalen van welk (premium) thema er gebruik gemaakt wordt. Het is uit veiligheidsoverwegingen verstandig om dit te verbergen, zodat hackers niet zomaar de mogelijke lekken in het thema kunnen uitbuiten. Ook staat het professioneler als je gebruik maakt van een “eigen” thema en is het natuurlijk mooi om een zelfgekozen thema-naam te zien in je WordPress Dashboard. In dit bericht zal worden langsgelopen hoe je dit kunt doen.
Stylesheet aanpassen
Allereerst gaan we naar de WordPress editor die je kunt vinden onder ‘Weergave > Editor’. Daar aangekomen zal standaard het Style.css (het Stylesheet) geopend zijn. Hierin zal je meteen de informatie over je thema moeten zien staan. Om het thema te hernoemen, volstaat het om alleen ‘Theme Name’ aan te passen naar een eigen naam. De overige opties hoef je dus niet aan te passen, maar het staat natuurlijk wel mooier als je dat wel doet. Een voorbeeld van de aangepaste informatie kan je hieronder zien:
Als er meer informatie gegeven is, bijvoorbeeld ‘License’, ‘Tags’ of iets anders, dan kan je deze verwijderen indien gewenst. De tags zijn alleen nodig als je het thema op de WordPress website plaatst (voor het filter systeem) en ‘License’ is vaak meegeleverd om aan te geven dat het thema onder een bepaalde licentie is uitgegeven.
Nu je het stylesheet hebt aangepast, zal je thema onder ‘Weergave > Thema’s’ gebruik maken van de door jou ingevuld gegevens. Het is echter nog steeds mogelijk om te achterhalen wat de originele naam van het thema is, door naar de broncode van je website te kijken. Hierin wordt namelijk naar het stylesheet gelinkt, en deze staat in de thema-map. Je raadt het waarschijnlijk al; de thema-map is genoemd naar je thema.
Thema-map hernoemen
Er zijn twee manieren om de naam van je thema-map aan te passen:
- (Aanbevolen als thema al geactiveerd is) Download het thema van je website via FTP en geef de thema-map een andere naam. Upload vervolgens dit ‘nieuwe’ thema naar je website en activeer hem onder ‘Weergave > Thema’s’. Je kunt nu het originele thema verwijderen, want het is niet nodig om twee keer hetzelfde thema op je server te hebben staan.
- Verander de naam van je thema direct via FTP. Als je thema al geactiveerd is, zal dit ervoor zorgen dat WordPress het thema niet langer herkent en op een ander thema terugvalt. Je zult nu dus onder ‘Weergave > Thema’s’ opnieuw het goede thema moeten activeren. Let er goed op dat bestaande widgets en menu’s niet worden opgeslagen. Deze zal je dus moeten onthouden of ergens op moeten schrijven om ze later opnieuw aan te maken.
Extra aanpassingen (optioneel)
Om je thema nog wat meer eigen te maken, zijn er nog een aantal extra (optionele) aanpassingen die je kunt doen.
Eigen screenshot uploaden
Als je een thema wilt activeren, zie je er altijd een kleine afbeelding bij staan. Dit is een screenshot van hoe het thema eruit zal komen te zien op je website. Je kunt hier ook een eigen screenshot ingeven waarop je daadwerkelijk kunt zien hoe het thema uiteindelijk is geworden op je website. Om dit te doen, bezoek je je website met het thema geactiveerd en maak je een screenshot ervan (PrntScrn op Windows of Cmd + Shift + 3 op Mac). Vervolgens zal je dit screenshot moeten verkleinen / bijsnijden totdat het een formaat heeft van 300 pixels breed en 225 pixels hoog. Nadat je dit hebt gedaan, ga je via FTP naar de map van je thema en overschrijf je hier de standaard ‘screenshot.png’ met jouw eigen screenshot (geef het wel dezelfde naam). Als je vervolgens terug gaat naar ‘Weergave > Thema’s’ op je website, zal je zien dat je eigen screenshot nu wordt weergegeven.
Overige themabestanden aanpassen
Je hebt het stylesheet (style.css) van je thema aangepast, maar in de overige bestanden van je thema wordt de thema-naam ook weergegeven. In de meeste gevallen zal je iets zoals in onderstaande afbeelding tegenkomen:
Je kunt hierin ‘package’ en ‘subpackage’ naar eigen wensen aanpassen, zodat ze meer overeenkomen met de rest van je aangepaste thema.
- Bestaande widgets en aangepaste menu’s zijn gekoppeld aan de naam van een thema. Deze zullen dus verloren gaan als je het ‘nieuwe’ thema activeert. Je zult dus je widgets opnieuw aan moeten maken en menu’s opnieuw in moeten stellen.
- Omdat je het thema een andere naam geeft, zal WordPress niet meer kunnen controleren op updates voor het thema. Je zult dus in het vervolg zelf bij moeten houden of er een update voor het originele thema is en, helaas, opnieuw het thema aan moeten passen na de update.
Geloof dat, dat gelukt is?