WordPress lokaal installeren

Soms is het handiger om offline onderdelen van je website aan te passen, zodat bezoekers er geen last van ondervinden. Stel dat je bijvoorbeeld een ander thema gaat gebruiken, maar eerst wilt kijken of alles wel goed werkt, of dat je een nieuwe functionaliteit wilt toevoegen. Indien er dan iets fout gaat, en de website tijdelijk niet meer werkt, zouden al je bezoekers hier last van hebben. In zo’n geval is het fijner om het eerst lokaal uit te kunnen proberen. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe je zelf WordPress op je computer kunt installeren en er vervolgens mee aan de slag kunt gaan.

Server software downloaden en installeren
Allereerst hebben we een programma nodig dat als server fungeert. Zonder de server kunnen we bijvoorbeeld geen PHP bestanden uitvoeren. Er zijn hier meerdere programma’s beschikbaar voor zoals LAMP, WAMP, MAMP en XAMPP. De laatste wordt behandeld in dit artikel, want deze is geschikt voor ieder besturingssysteem.

Op de downloadpagina van XAMPP kies je degene voor je besturingssysteem. Nadat XAMPP gedownload is, moet je hem installeren en zal je uiteindelijk het control panel van XAMPP te zien krijgen (indien je deze optie niet te zien krijgt, kun je het na de installatie vinden door te zoeken naar “XAMPP”). Open het control panel en ga vervolgens naar het “Manage servers” gedeelte. Daar aangekomen moet je de “Apache Web Server” en “MySQL Database” opties aanzetten. Dit doe je door een optie te selecteren en vervolgens op “Start” te klikken.

Het kan een aantal seconden duren, maar de status zal veranderen in “Running”. Als alles goed is gegaan, kun je naar localhost gaan en zou je de XAMPP startpagina moeten zien. Het is mogelijk dat je hierop informatie ziet over WordPress installeren via BitNami. De uitleg hiervan kun je vinden onder het kopje “Installeren via BitNami”. Installeer je WordPress liever op de traditionele manier, en zonder de standaard plugins die BitNami erbij installeert, dan kan je het BitNami gedeelte overslaan en beginnen bij “Installeren op de traditionele manier”.

Installeren via BitNami
Je kunt hier een installer downloaden om WordPress te installeren op je XAMPP server. Let er goed op dat je de juiste versie neemt (dus voor het goede besturingssysteem). Als je op de download knop klikt, krijg je een venster te zien waarin gevraagd wordt om in te loggen. Dit is gelukkig niet verplicht, want je kunt ook onderin klikken op “No thanks, just take me to the download” om meteen het bestand te downloaden.

Als het bestand gedownload is, klik je het aan volg je de instructies van het programma. Er zal tijdens de installatie gevraagd worden om een administrator account aan te maken voor de WordPress website en ook een naam voor de blog. Hier kun je invullen wat je zelf wilt, zolang je de gegevens maar onthoudt! Deze zijn later nodig om in te loggen op je lokale WordPress installatie.

Wanneer er gevraagd wordt om een installatie type, dan kan je kiezen voor “Development Settings”, omdat de website toch alleen voor lokaal gebruik is.

Als WordPress geïnstalleerd is, is deze te vinden door op localhost in het linker menu te kiezen voor “Applications”. Daar zal je de BitNami WordPress module aantreffen en door op “access” te klikken, kun je naar je lokale WordPress installatie gaan. Vervolgens kun je daarop inloggen en je bent klaar voor lokaal gebruik. Voor verdere informatie over de WordPress installatie, kun je verder lezen vanaf het kopje “Website data importeren“.

Installeren op de traditionele manier
Allereerst hebben we WordPress nodig. Het beste is om de WordPress versie hetzelfde te houden als degene die op je website draait. Als je dit niet doet, zou het voor kunnen komen dat iets lokaal wel werkt en op je website vervolgens niet (of andersom). Je kunt de laatste Nederlandse versie hier downloaden, en de laatste Engelse versie hier. Zorg ervoor dat je de WordPress bestanden ergens neerzet waar je er makkelijk bij kan (bijvoorbeeld op je bureaublad).

MySQL database toevoegen
Voordat we kunnen beginnen met WordPress installeren, moeten we eerst een database ervoor aanmaken. Hiervoor gaan we naar phpmyadmin. Ga vervolgens naar “Databanken” (Databases) in het menu bovenin. Maak vervolgens een nieuwe database aan door een naam op te geven en te kiezen voor “Aanmaken”.

Database gebruiker aanmaken
Nu dient er nog een gebruiker voor de database te worden aangemaakt. Dit doen we door eerst onze database te selecteren in het linker menu. Vervolgens klikken we op “Rechten” en kiezen we voor “Gebruiker toevoegen”. In het venster dat opent, hoef je alleen een gebruikersnaam en (optioneel) een wachtwoord in te voeren. Om er zeker van te zijn dat je genoeg rechten hebt, kun je bij “Machine” de optie “Lokaal” selecteren en helemaal onderin bij “Globale rechten” de optie “Selecteer alles” aanvinken. Daarna kan je rechts onderin op “Start” klikken en de gebruiker zal aangemaakt zijn.

WordPress installeren
Het installeren van WordPress op de lokale server gaat hetzelfde als op een webserver, maar voor het zover is moeten we de bestanden eerst op de juiste plek plaatsen. We doen dit door in de normale verkenner van je besturingssysteem naar de htdocs map van XAMPP te gaan (C:/xampp/htdocs op windows en /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs op Mac OS X). Daar aangekomen, plaats je de eerder gedownloade WordPress map hierheen. Zorg er daarbij voor dat je de uitgepakte “wordpress” map kopieert, en niet het .zip bestand of de losse bestanden. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je via localhost/wordpress/wp-admin/install.php beginnen met de installatie zoals hij hier beschreven staat. Bij het instellen van de database moet je de gegevens gebruiken die je zelf eerder hebt aangemaakt.

Website data importeren
Nu WordPress geïnstalleerd is, moet er nog wat data op de website komen om hem goed te kunnen gebruiken voor het testen of uitproberen van onderdelen. Je kunt ervoor kiezen om de data van je huidige website te over te nemen, maar er is ook standaard test data beschikbaar van WordPress.

Om de test data op je lokale website te krijgen, log je erop in door naar localhost/wordpress/wp-admin te gaan. Daar aangekomen ga je naar Extra > Importeren. Vervolgens moet je voor de optie “WordPress” kiezen en opent er een nieuw venster waarin je de WordPress Importer plugin kunt installeren. Indien er gevraagd wordt voor FTP gegevens, dan kan je hier (pagina tijdelijk nog niet beschikbaar) een oplossing vinden om van dit probleem af te komen.

Wanneer de plugin is geïnstalleerd, en je hem hebt geactiveerd, kan je deze gebruiken door naar Extra > Importeren te gaan en te kiezen voor WordPress. Daar aangekomen kies je het zojuist gedownloade .xml bestand en klik je op “Bestanden uploaden en importeren”. In het volgende venster kan je nog instellen onder welke gebruiker de bestanden moeten worden gezet. Nadat je dit hebt ingesteld, klik je op “Submit” en het uploaden zal van start gaan. Wacht nu totdat de volgende pagina geladen is (dit kan even duren) en de bestanden zullen op je lokale website staan. Wanneer je de website nu bezoekt, zal je zien dat hij vol staat met standaard berichten.

Klaar!
Je hebt nu WordPress lokaal geïnstalleerd en kunt er mee aan de slag gaan. Let er wel op dat de server altijd moet draaien als je lokaal aan WordPress wilt werken. Mocht het dus zo zijn dat je naar localhost gaat en niks ziet, kijk dan eerst of de server wel aan staat. Je kunt de server weer uitzetten door de opties te selecteren en “Stoppen” te kiezen. Vervolgens kan je het programma gewoon afsluiten.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

14 reacties

  • Arjanne zegt:

    Hoi!
    Bedankt voor je duidelijke uitleg! Ik heb op mijn macbook Xampp geïnstalleerd en alles is up en running. Behalve als je in Xampp>status kijkt, daar zijn de eerste 5 geactiveerd en de laatste 2 (PHP extension »OPcache« en PHP extension »OCI8/Oracle«) gedeactiveerd. Is dit erg of kun je hier gewoon mee door gaan?

    Nu is mijn hoofdvraag, ik wil graag mijn content data van mijn gekochte theme importeren. Hiervoor moet ik de Plugin WordPress Importer 0.6.1 installeren die onder dashboard>extra>importeren staat. Hier wordt gevraagd naar mijn hostnaam (‘localhost’ ? ) en FTP gebruikersnaam en FTP wachtwoord gevraagd. Wat zijn dan mijn INLOGGEGEVENS hiervoor? Als ik de wordpress inloggegevens gebruik (om in de admin van mijn wordpress lokaal te komen) zegt hij dat de inloggegevens onjuist zijn.

    Ik hoop dat je me hiermee kunt helpen!
    Ik wacht een reactie af.

    Groeten Arjanne

    • Hoi Arjanne,

      Dat die twee PHP extensies niet zijn geactiveerd, zou niet voor problemen moeten zorgen. Deze worden namelijk niet door WordPress gebruikt.
      De standaard FTP inloggegevens op je XAMPP installatie zijn als volgt:
      Hostnaam: Localhost
      Gebruikersnaam: nobody
      Wachtwoord: xampp

      Mocht WordPress alsnog moeilijkheden geven nadat je deze gegevens hebt ingevuld, dan kan je proberen om xampp onder een andere gebruiker te laten draaien. Hiervoor moet je naar je programma map gaan en daarin de XAMPP map openen. Daarin zou je een snelkoppeling moeten zien naar de “etc” map. Klik daarop en zoek in die map naar het httpd.conf bestand. Open deze in een teksteditor en zoek daarin naar de regel “User nobody”. Wanneer je die vindt, zul je eronder ook een regel “Group admin” aantreffen. Verander deze twee regels nu als volgt: “User je-mac-username” en “Group staff”. Wanneer je nu het bestand opslaat, zal je niet langer de FTP problemen moeten hebben.

      Als je het httpd.conf bestand hebt aangepast, kan het zijn dat je op de xampp pagina blijft hangen als je naar localhost toe gaat in je browser. Om dit probleem op te lossen, moet je naar programma’s > xampp > htdocs > xampp gaan en in die map het bestand lang.tmp opzoeken. Klik op dit bestand met je rechtermuisknop en kies voor “Toon info”. Ga nu helemaal naar beneden totdat je bevoegdheden ziet. Zorg ervoor dat je daar bij “everyone” de bevoegdheden “lezen en schrijven” instelt. Als het niet lukt om de bevoegdheden aan te passen, klik dan eerst op het slotje onderin om de instellingen vrij te geven.

      Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt om het probleem op te lossen. Mocht er iets niet lukken, laat het dan gerust weten.

      Groeten,
      Michel

  • Mariek zegt:

    Dag Michel,
    Ik heb hetzelfde probleem als Arjanne.
    Nu heb ik je beschrijving stap voor stap gevolgd maar ik zie het volgende niet staan:
    User nobody en Group staff. Ik zie wel User deamon en Group deamon.
    Kan ik hier hetzelfde bij toepassen?
    Zo ja, is er dan nog iets anders waar ik rekening mee dien te houden?

    Alvast bedankt!
    Gr. Mariek

    • Hoi Mariek,

      Je kunt User daemon en Group daemon gewoon aanpassen naar User je-mac-username en Group staff zoals ik in de andere reactie had aangegeven. Mocht je verder nog problemen tegenkomen dan moet je het even laten weten, maar ik verwacht dat alles hierna wel zal werken.

      Groeten,
      Michel

  • Olga zegt:

    Beste,

    Bedankt voor uw uitstekkende uitleg!
    Ik zou graag connectie willen maken met FileZilla om grote bestanden te importeren. Hoe maak ik die aub?

    Groetjes,
    Olga

    • Hoi Olga,

      Als je bestanden aan de lokale WordPress installatie wilt toevoegen, dan heb je hier geen FTP verbinding via FileZilla voor nodig. Je kunt in Windows verkenner (of Finder op Mac) naar C:/xampp/htdocs (of /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs op Mac) gaan en daar de bestanden plaatsen zoals je normaal via FileZilla zou doen.

      Groeten,
      Michel

  • Rick Beerepoot zegt:

    Dag,

    Alle stappen heb ik gevolgd maar het gaat echter mis bij het installeren volgens de setup van Bitnami wordpress. Ik kom in een scherm waarin ik wordt gevraagd naar een administrator wachtwoord. This is required to install this module on top of XAMPP. Wat moet ik hier doen?

    Mvg Rick

    • Hoi Rick,

      Heb je een wachtwoord op de administrator account van je computer? Zo ja, dan zal je die in moeten vullen. Er zijn namelijk administrator rechten nodig om WordPress op XAMPP te installeren via Bitnami.

      Groeten,
      Michel

  • Eveline zegt:

    ojee, ergens wordt iets geblocked… Help?!
    rror: Apache shutdown unexpectedly.
    14:55:54 [Apache] This may be due to a blocked port, missing dependencies,
    14:55:54 [Apache] improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
    14:55:54 [Apache] Press the Logs button to view error logs and check
    14:55:54 [Apache] the Windows Event Viewer for more clues
    14:55:54 [Apache] If you need more help, copy and post this
    14:55:54 [Apache] entire log window on the forums
    14:56:22 [main] Executing “c:\xampp\apache\logs”

    • Hoi Eveline,

      Gebruik je toevallig Skype? In dat geval zal je Skype volledig af moeten sluiten en daarna nog eens XAMPP op moeten starten. XAMPP (Apache gedeelte ervan) en Skype werken namelijk beiden op dezelfde poorten. Het is daardoor niet mogelijk om beide programma’s tegelijkertijd aan te hebben staan.

      Groeten,
      Michel

  • Rick Beerepoot zegt:

    Dat was het inderdaad! Bedankt voor de snelle reactie.
    Inmiddels een mooie website gebouwd. Nog even wat vragen waar ik hoop dat iemand mij ook mee kan helpen.

    Wat moet er gebeuren om de server om te zetten naar het internet? Zodat iedereen via het internet op de website kan komen.

    En hoe verander ik het domein. Dit is nu http://127.0.0.1/wordpress/
    maar ik zou hem om willen zetten naar een gekocht domein.

    Mvg Rick

  • sloef1975 zegt:

    Hallo als ik een thema wil uploaden krijg ik het bericht dat het bestand te groot is. Max upload is 8MB. Het thema is 14MB.
    Mvg,
    Wim

    • Hoi Wim,

      In dat geval is het het makkelijkst om het thema te uploaden via FTP (of gewoon via Windows Verkenner als je het lokaal hebt staan). Je moet het thema dan in de map wp-content/themes plaatsen (wel zorgen dat hij is uitgepakt). Vervolgens zal hij dan te zien zijn onder Weergave > Thema’s en kan je hem activeren.

      Lukt dit niet, dan hoor ik het graag 🙂

Laat een reactie achter