WordPress logo en Trademark regels

Op dit moment is WordPress over de hele wereld bekend en wordt dagelijks door miljoenen mensen gebruikt. Geen wonder dat er ook bedrijven ontstaan zijn die hun producten op WordPress gefocust hebben. WordPress is natuurlijk gratis te gebruiken, maar het is wel een officiële foundation met bijbehorende trademarks. Om die reden zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden als je met WordPress wilt werken. Of dit nou voor jezelf is of als bedrijf, het is handig om deze regels in je achterhoofd te houden.

1. WordPress met hoofdletter P

Het is niet WordPress, Worldpress, World Press, etc., maar gewoon WordPress. Let hierbij goed op de hoofdletter P die gebruikt wordt; deze is namelijk erg belangrijk voor de WordPress community. Omdat WordPress vaak zonder de hoofdletter P wordt geschreven, bevatten alle WordPress installaties zelfs een speciale functie hiervoor: capital_P_dangit(). Deze functie loopt de tekst in je berichten, titels en samenvattingen langs en verandert hierbij eventueel gevonden ‘Wordpress’ instanties in het juiste ‘WordPress’.

Hoewel het natuurlijk niet verboden is om ‘Wordpress’ te schrijven, komt het niet professioneel over als je het doet. En zeg nu zelf; wil je van een bedrijf gebruik maken dat gespecialiseerd is in WordPress als ze de naam ervan niet correct kunnen schrijven?

Ook als je ergens vragen over WordPress stelt, of het simpelweg ergens benoemd, wordt het aangeraden om de juiste spelling te gebruiken. Het wordt namelijk erg op prijs gesteld door de community en je laat zien dat je zelf ook iets van WordPress afweet.

2. WordPress Trademark

WordPress is open source en mag door iedereen gratis worden gebruikt. De WordPress Foundation heeft echter wel een trademark op de naam ‘WordPress’ en deze mag daarom, zonder toestemming, niet overal worden gebruikt. Hieronder de voornaamste beperkingen van het gebruik van de naam:

Domeinnamen

Het is niet toegestaan om ‘WordPress’ in je domeinnaam te gebruiken. Echter, de afkorting ‘WP’ mag je wel overal voor gebruiken. Dit houdt in dat de domeinnaam ‘www.wordpresssitemaken.nl’ niet gebruikt mag worden, maar ‘www.wpsitemaken.nl’ juist wel. Ook is het toegestaan om WordPress in een subdomein te gebruiken, bijvoorbeeld wordpress.wpsitemaken.nl, want de restrictie geldt alleen voor zogeheten ‘top-level domains’.

Zie je dus iemand die toch gebruik maakt van WordPress in zijn of haar domeinnaam, dan is handig om ze ervan op te hoogte te stellen dat dit niet is toegestaan. Eventueel zou je ook de WordPress Foundation kunnen inlichten, zodat zij ervan weten.

Merknamen

Het is ook niet toegestaan om ‘WordPress’ in je directe merknaam te gebruiken. Zo mag je je bedrijf dat WordPress themes maakt en verkoopt niet ‘The WordPress Theme Portal’ noemen. Wel toegestaan is het gebruik van ‘WordPress’ in beschrijvingen. Zo mag je dus wel je bedrijf beschrijven als ‘XYZ Themes, the world’s best WordPress themes’. Wederom valt ‘WP’ niet onder het trademark en mag je deze wel gewoon overal voor gebruiken.

3. WordPress logo’s

Het WordPress logo is vaak nagemaakt en helaas worden er dan niet de juiste afmetingen gebruikt. Zo bestaat het logo uit een W met daaromheen een cirkel. De hoogte van deze W is wat vaak fout gaat.

wp_logo_comparison

Om het gebruik van het verkeerde, of Fauxgo, logo tegen te gaan, heeft WordPress hun logo’s beschikbaar gesteld. Hierdoor heb je de beschikking over een aantal verschillende logo’s, hier te vinden, die altijd aan de juiste afmetingen voldoen.

Als je de logo’s gebruikt, moet je er wel voor zorgen dat je in overeenstemming bent met de Trademark policy.

4. WordPress kleuren

WordPress maakt gebruik van een drietal kleuren. Als je je eigen WordPress afbeeldingen wilt samenstellen, is het natuurlijk fijn als je de officiële kleuren kunt gebruiken. Daarom heeft WordPress hier de kleurcodes van vrijgegeven:

wp_blauw_kleur

Blauw
Pantone 7468
CMYK 97, 44, 26, 3
Hex #21759b
RGB 33, 117, 155

wp_oranje_kleur

Oranje
Pantone 1665
CMYK 6, 86, 100, 1
Hex #d54e21
RGB 213, 78, 33

wp_grijs_kleur

Grijs
Pantone Black 7
CMYK 65, 60, 60, 45
Hex #464646
RGB 70, 70, 70

Hopelijk heb je iets aan deze informatie om WordPress op de juiste manier voor jouw doeleinden te kunnen gebruiken. Zo kom je achteraf niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter