WordPress bestanden schrijfbaar maken

Het is in WordPress mogelijk om thema’s en plugins aan te passen met de ingebouwde editor. Deze zijn te vinden onder ‘Weergave > Editor’ en ‘Plugins > Bewerker’. Helaas komt het vaak voor dat je er een melding ziet staan die aangeeft dat de bestanden niet schrijfbaar (writable) zijn. Je moet dit dus eerst oplossen, maar hoe doe je dat? In dit artikel wordt er uitgelegd hoe je met een FTP programma de bestandsrechten aan kunt passen, zodat je bestanden wel schrijfbaar worden.

FTP programma starten

Het eerste wat je moet doen, is een FTP programma starten. In dit voorbeeld wordt er gebruik gemaakt van Filezilla. Als je een ander FTP programma gebruikt, kan het zijn dat deze beschrijving niet volledig op gaat voor dat programma. Bij vragen kan je natuurlijk altijd een reactie achterlaten, maar vermeld dan wel het gebruikte FTP programma. Nadat je het FTP programma hebt gestart, log je ermee in op je webserver.

Navigeer naar de betreffende map

Vervolgens wordt het tijd om de betreffende bestanden en mappen te vinden, die we schrijfbaar willen hebben. Ga hiervoor eerst naar de root van je website (vaak de map “public_html” of “www”). Als je die map gevonden hebt, en je WordPress hierin hebt geïnstalleerd, zal je in ieder geval de volgende mappen moeten zien:

wp_schrijfbaar_mappen

Indien je WordPress in een submap hebt geïnstalleerd, bijvoorbeeld op www.jewebsite.nl/blog/ , dan zal je naar de map ‘blog’ moeten gaan (of hoe je deze genoemd hebt). Daar aangekomen zal je de mappen in bovenstaande afbeelding moeten zien staan.

Klik nu op de map ‘wp-content’. Hierin zitten de mappen die je thema’s, plugins en talen bevatten, maar kunnen eventueel ook je media bestanden (uploads) en extra instellingen van plugins bevatten.

Pas de bestandsrechten naar behoren aan

Om bij de thema’s of plugins te komen, klik je op de betreffende map (‘themes’ voor thema’s, ‘plugins’ voor plugins). In dit voorbeeld gebruiken we het Twenty Fifteen thema, dus is er op ‘themes’ geklikt. De instructies zijn echter identiek voor andere thema’s of plugins.

Vervolgens is er op ‘Twenty Fifteen’ geklikt om de map van dit thema te openen. Bij een ander thema (of plugin) zal je dus de map met die betreffende naam openen. Hierin aangekomen, zoeken we het bestand op dat je wilt kunnen bewerken. We selecteren dit bestand door er één keer op te klikken en vervolgens klikken we er met de rechtermuisknop op. Er zullen nu een aantal opties worden weergegeven. Klik hierin, helemaal onderin, op ‘Bestandsrechten..’. Nu zal je het volgende scherm te zien krijgen:

wp_schrijfbaar_bestandsrechten

Zet hier de bestandsrechten op ‘644’ als dit nog niet het geval was. Stonden de bestandsrechten al op 644, maar was het niet mogelijk om het bestand te bewerken, dan kan je proberen het tijdelijk op ‘666’ te zetten. Zorg er dan wel voor dat je na het bewerken de bestandsrechten meteen weer terugzet naar ‘644’, anders loop je de kans dat mensen van buitenaf bij je bestanden kunnen komen.

Het is ook mogelijk om de rechten van meerdere bestanden tegelijk aan te passen. In dat geval kan je CTRL ingedrukt houden, terwijl je de betreffende bestanden één keer aanklikt. Vervolgens kan je met de rechtermuisknop dan kiezen voor ‘Bestandsrechten..’ en de bestandsrechten van alle geselecteerde bestanden in één keer wijzigen. Klik altijd onderin op ‘OK’ om de wijzigingen in bestandsrechten op te slaan.

Lees meer over veilige bestandsrechten

Waarom zou je de ingebouwde editor gebruiken?

Voordelen:

  • Je hoeft de bestanden niet los te downloaden/uploaden (scheelt tijd)
  • Je hebt geen ander programma nodig (teksteditor) om aan te passen
  • Je kan er overal vandaan aan werken (geen ftp toegang nodig, alleen website)

Nadelen:

  • Als je een fout maakt, wordt deze meteen toegepast
  • Het is een erg simpele editor, dus je hebt geen syntax highlighting
  • Niet alles werkt in de editor, zoals tabs, omdat het op een webpagina is

Advies voor het aanpassen van bestanden

Of je nou de ingebouwde editor gebruikt of een eigen tekst editor, zorg er altijd voor dat je een backup maakt van de bestanden die je aanpast. Gaat er dan iets fout, dan kan je altijd terug naar een situatie waarvan je zeker weet dat alles naar behoren werkte.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter