Als je blog of site een beetje naam begint te maken, is er geen twijfel mogelijk dat er mensen op af komen om de inhoud van je site te kopiëren en op hun site aan te bieden. Als er plaatjes op die gekopieerde pagina voorkomen, en de plaatjes dus gehost worden op jouw site, nemen de content-scrapers geen moeite om dit te veranderen. Kortom; op hun site wordt gelinkt naar jouw plaatjes. Dit heet ook wel ‘hot-linking’ en kan voor extra bandbreedte zorgen.
We willen natuurlijk niet dat onze tekst en plaatjes gekopieerd worden zonder dat we daar toestemming voor geven, dus er is hier een oplossing voor. We kunnen de site beschermen tegen hot-linking door een code toe te voegen aan je .htaccess bestand in de root van je site. Zorg er wel voor dat je een backup maakt van je .htaccess bestand voordat je hier wijzigingen in maakt!
De code is als volgt:
RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?mysite\.com/ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ /images/nohotlink.jpg [L]
#Vervang ?mysite\.com/ door jouw site URL (-> in mijn geval was dat ?wpsitemaken\.nl/)
#Vervang /afbeeldingen/nohotlink.jpg door jouw “don’t hotlink” afbeelding URL
Let er wel op dat je in de laatste regel de juiste bestandsextensie voor je afbeelding kiest!
Als je de code in je .htaccess hebt gezet, en het bestand hebt opgeslagen, heeft vanaf nu alleen jouw site nog de mogelijkheden om naar jouw afbeeldingen te linken. Andere sites die proberen naar jouw afbeeldingen te linken, krijgen automatisch de ‘nohotlink.jpg’ afbeelding te zien. Je kan dus een afbeelding maken met de naam van je site erop e.d., en dan zal dit te zien zijn op de sites van de content-scrapers. Wat je ook kan doen is verwijzen naar een plek waar geen afbeelding staat. In dat geval wordt er op de websites die proberen te hot-linken een leeg vak getoond waar oorspronkelijk de afbeelding hoort te staan.
Laat een reactie achter