De root van een website is de map waarin alle bestanden van je website worden geplaatst. Het is dus eigenlijk de hoofdmap van je website. Afhankelijk van je webhost, kunnen de mappen op een andere manier gestructureerd zijn. Hierdoor is het soms lastig om de root van je website te vinden. We lopen hier een aantal mogelijkheden langs waarmee je hem in de meeste gevallen toch gevonden zal krijgen.
Hoe kan ik de root van mijn website vinden?
Er zijn een aantal verschillende manieren om de root map te vinden. De meest gemakkelijke is om een FTP programma te openen en daarmee verbinding te maken met je website. Als je verbinding hebt met je website, zal je standaard in een map uitkomen. Hierin bevindt zich in bijna alle gevallen de root map van je website. Hoe deze heet, is weer afhankelijk van je webhost. In de meeste gevallen wordt ‘public_html’ of ‘www’ hiervoor gebruikt. Als je er hier een van vindt (of allebei – in dat geval wijzen ze vaak naar dezelfde plek), dan heb je je root map gevonden. Dubbelklik hierop en je kunt nu beginnen met mappen en bestanden, of WordPress, te uploaden naar de root van je website.
Ik heb geen ‘public_html’ of ‘www’ map
Geen zorgen als je geen ‘public_html’ of ‘www’ map hebt, er zijn meer opties mogelijk. Zo wordt er ook in veel gevallen gebruik gemaakt van een map genaamd ‘httpdocs’, dus kijk of je die toevallig ziet staan.
Andere opties voor de root map, kunnen ook ‘html’, ‘public’ of ‘web’ zijn. In sommige gevallen komt het voor dat het naar je domeinnaam vernoemd is, bijvoorbeeld ‘www.jewebsite.nl’.
Als je ook die mogelijkheden niet ziet staan, dan kan het zijn dat je bij het verbinden via FTP al standaard in de root map terecht komt. In dat geval kan je proberen om iets te uploaden om te zien of het zichtbaar wordt op de website.
Ik kan de root map nog steeds niet vinden
Als al het bovenstaande geen succes is geweest, is er nog een laatste manier die je kunt gebruiken. In sommige gevallen kan je WordPress installeren vanuit een controlepaneel van je webhost. Als je dit hebt gedaan, en je via www.jewebsite.nl/wp-admin
kunt inloggen, is WordPress in de root map geïnstalleerd. In dat geval kan je verbinding maken via FTP en in de mappen op zoek gaan naar een map genaamd ‘wp-admin’. Als je de map hebt gevonden waar deze in staat, zit je in de root map. Je zult hier nog meer bestanden en mappen aantreffen, zoals het ‘wp-config.php’ bestand en de ‘wp-content’ en ‘wp-includes’ mappen.
Mocht het zo zijn dat je geen WordPress via een controlepaneel kunt installeren en je geen van bovengenoemde mappen hebt kunnen vinden, dan is het nodig om contact op te nemen met je webhost. Het kan namelijk zijn dat ze van een niet-standaard naam gebruik maken voor je root map, of dat je niet volledige toegang hebt op je FTP account. In beide gevallen zal je webhost dit voor je op kunnen lossen als je ze vraagt naar de locatie van je root map.
Laat een reactie achter