Er is nog wel eens onduidelijkheid over het verschil tussen (WordPress) websites met www ervoor en degene die hier geen gebruik van maken. De een zegt dat ‘www’ beter is voor (WordPress) SEO, terwijl andere juist het omgekeerde beweren. Wat is nou waar en welke schrijfwijze is het beste voor jouw website? Daarop gaan we in dit bericht verder in.
Wat is www voor een domeinnaam
Het ‘www’ gedeelte voor de domeinnaam van een website staat voor ‘World Wide Web’. Het werd oorspronkelijk gebruikt om bij domeinnamen (en dus servers) aan te geven welke service werd verwacht. Zo wordt ‘www’ dus gebruikt om de website op te vragen, maar je kunt ook ‘ftp’ voor je website plaatsen en dan zal er gebruik worden gemaakt van het FTP protocol.
Het idee achter ‘www’ is dus dat je er een website mee opvraagt. Tegenwoordig wordt er bij domeinnamen standaard vanuit gegaan dat het een website betreft en typen veel mensen het ook zonder het ‘www’ gedeelte ervoor.
SEO verschillen
Soms wordt er wel eens beweert dat er SEO voordelen te behalen zijn door wel / niet gebruik te maken van www. Hier is echter niks van waar. Zelfs Google heeft aangegeven dat het gebruik van wel of geen www terecht komt op je eigen voorkeur. Wil je dus dat je website gebruik maakt van www? Dan moet je dit vooral doen. Heb je liever dat er geen gebruik gemaakt wordt van www? Dan doe je dat. Zorg er wel voor dat als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, je het bij deze keuze houdt.
Op het moment dat je een keuze hebt gemaakt, is het verstandig om deze door te geven aan Google. Hiervoor zal je een Google Webmaster Tools account aan moeten maken en je website hieraan moeten linken. Als je dat hebt gedaan, kan je, nadat je bent ingelogd en je website hebt aangeklikt, rechts bovenin op het tandwiel-icoon klikken en kiezen voor ‘Site-instellingen’. Vervolgens kan je onder ‘Voorkeursdomein’ instellen of je liever de ‘www’ versie of ‘niet-www’ versie gebruikt.
Indien je gebruik maakt van de WordPress SEO By Yoast plugin, dan wordt daardoor de ‘Canonical URL’ op je website ingesteld. Dit geeft aan Google aan welke schrijfwijze voor jou de voorkeur heeft en in dat geval is het niet nodig om het ook nog via de Google Webmaster Tools in te stellen.
Technische verschillen
Er zijn een aantal technische redenen waarom de ‘www’ schrijfwijze beter zou zijn. Zo zou het kunnen helpen met de restrictie van cookies op meerdere subdomeinen, meer flexibiliteit met de DNS en geeft het natuurlijk een dienst aan die je wenst te gebruiken (‘www’ voor website, ‘ftp’ voor FTP, etc.). Op de yes-www website kan je nog meer redenen vinden waarom je voor ‘www’ zou kunnen kiezen. Hier tegenover staat een website, genaamd no-www, die redenen bespreekt waarom je niet voor ‘www’ zou moeten kiezen. Hierbij is de voornaamste reden dat het gebruik van ‘www’ niet meer van deze tijd is.
Wat is het beste? WWW vs non-WWW
Hoewel er een paar (kleine) technische verschillen tussen de twee zitten, maken die voor het overgrote deel van de gebruikers niet uit. Het is dus een eigen keuze. Wat je zelf mooi vindt om te gebruiken, mag je gebruiken. Waar je wel op moet letten is dat je er consequent mee om gaat. Maak dus een keuze tussen de twee en blijf bij die keuze. Zorg er verder ook voor dat je website wel via allebei de manieren (dus met www ervoor en zonder) toegankelijk is. Je wilt natuurlijk geen bezoekers kwijtraken omdat ze juist wel / niet www voor je domeinnaam zetten.
Hoe stel je het in?
Er zijn een aantal manieren om in te stellen of je website wel of niet gebruik maakt van www.:
In WordPress zelf
Onder ‘Instellingen > Algemeen’ vind je twee instellingen: WordPress-adres en siteadres.
Je kunt deze twee velden naar eigen wensen aanpassen, zodat ze juist wel / niet het ‘www’ gedeelte bevatten. In bovenstaande afbeelding is gekozen om wel voor ‘www’ te kiezen. Wil je hier vanaf, dan zal je dus http://jewebsite.nl in beide velden moeten invullen. Sla vervolgens je aanpassing op.
Mocht je na het aanpassen hiervan een error te zien krijgen, probeer dan de pagina te verversen. Helpt dit niet, dan zal je handmatig naar de nieuwe URL (dus met of zonder www) toe moeten gaan.
Via het .htaccess bestand
Je kunt ook een 301 redirect instellen in je .htaccess bestand. Daarmee verwijs je je bezoekers door naar de gewenste versie van je website, zonder dat het nadelige invloed heeft op je SEO. Om dit te doen, moet je de volgende code aan je .htaccess bestand toevoegen:
Code voor wel ‘www’ ervoor:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^jewebsite.nl$
RewriteRule (.*) http://www.jewebsite.nl/$1 [R=301]
Code voor niet ‘www’:
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.jewebsite.nl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://jewebsite.nl/$1 [R=301,L]
Hierin zal je ‘jewebsite.nl’ natuurlijk wel naar je eigen domeinnaam moeten aanpassen.
Heb je iets aan dit bericht gehad en wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Vergeet ons dan niet te volgen op Twitter, Facebook of Google +. Heb je de updates liever per mail? Dan is het ook mogelijk om je in te schrijven op de nieuwsbrief. Deze vind je aan de rechterzijde van de website.
Laat een reactie achter