Veel mensen maken het wel een keer mee: je kunt niet meer inloggen op je website en het enige wat je nog te zien krijgt is een wit scherm. Het frustrerende ervan is dat je volledig bent afgesloten van je website en niet zomaar iets kan doen om het probleem op te lossen. Verder krijg je ook geen informatie over het exacte probleem te zien, dus is het erg lastig om precies erachter te komen waar het probleem zit.
Er zijn veel verschillende versies van het white screen of death waar je tegenaan kunt lopen. Zo kan je website normaal werken, terwijl je niet meer in het admin dashboard kunt komen, maar het kan ook zijn dat het witte scherm zich alleen op bepaalde pagina’s voordoet. In dit bericht zullen de voornaamste oplossingen voor het witte scherm worden langsgelopen, zodat je weer van je website gebruikt zal kunnen maken.
Voordat je iets aanpast op je website, is het wel verstandig om er een backup van te maken voor het geval er iets fout gaat.
Waardoor ontstaat het probleem?
In de meeste gevallen komt het witte scherm doordat er niet genoeg geheugen over is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een plugin / thema die je geactiveerd hebt en slecht werkt, maar ook door eigen code die je hebt toegevoegd. Een andere mogelijkheid is dat er een probleem is bij je webhost, maar in dat geval zal je er vaak wel van op de hoogte worden gebracht.
Mogelijke oplossingen
Er zijn veel mogelijke oorzaken van het witte scherm. We zullen ze hier één voor één langslopen, beginnende bij de oorzaken die het makkelijkste op te lossen zijn en het vaakst voorkomen.
Is het probleem op meerdere websites aanwezig?
Als je over meer WordPress websites beschikt, dan is het eerste wat je moet doen kijken of de andere websites ook het witte scherm geven. Als dat het geval is, dan zit er waarschijnlijk iets fout bij je webhoster en is het verstandig om contact met hen op te nemen. Als het probleem zich bij de andere websites echter niet voor doet, dan weet je zeker dat het probleem bij je website zelf ligt en bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door een thema of plugin. Hetzelfde geldt als het probleem zich alleen bij een bepaalde pagina voordoet.
Verhoog de PHP geheugenlimiet
Het eerstvolgende wat je kunt doen, is het geheugenlimiet van je website verhogen. Dit kun je doen door de volgende code toe te voegen aan het wp-config.php bestand (net na de <?php tag):
define('WP_MEMORY_LIMIT', '64M');
Hiermee wordt het geheugenlimiet verhoogd naar 64MB. Mocht dit het probleem niet verhelpen, dan kan je aan je webhost vragen of ze het limiet nog hoger kunnen zetten (256MB of 512MB). Hiervoor zullen ze in het php.ini bestand iets moeten aanpassen en zelf mag je hier vaak niet bij.
Deactiveer alle plugins
Als het geheugenlimiet aanpassen niet helpt, dan is het volgende wat je kunt doen je plugins deactiveren. Om in één keer al je plugins te deactiveren, start je je FTP programma en ga je naar de map /wp-content/. Daar aangekomen zal je een map genaamd ‘plugins’ zien. Hernoem deze map naar iets anders (bijvoorbeeld pluginsOud). WordPress kan dan je plugins niet meer vinden en zal ze automatisch deactiveren. Kijk, nu de plugins gedeactiveerd zijn, of het probleem is opgelost. Is dit het geval, dan zal je moeten uitzoeken welke plugin voor het probleem zorgt. Om je plugins weer terug te krijgen, zal je de map die je zojuist hernoemd had, weer ‘plugins’ moeten noemen. Je plugins zullen dan weer zichtbaar zijn in het plugin overzicht, echter wel gedeactiveerd (gelukkig). Je kunt ze dan één voor één activeren en kijken bij welke het probleem weer ontstaat. Het is verstandig om de dwars zittende plugin te verwijderen en op een alternatieve plugin over te gaan.
Deactiveer je gebruikte thema
Als het deactiveren van de plugins het probleem niet oplost, dan is het verstandig om je huidige thema te deactiveren. De beste manier om dit te doen, is door je FTP programma te starten en naar /wp-content/themes te gaan. Daar aangekomen zal je de mappen van de geïnstalleerde thema’s zien. Kopieer vervolgens (als backup) het thema dat op dit moment geactiveerd is naar je computer en verwijderd vervolgens het thema op de server. WordPress zal dan automatisch terugvallen op een ander thema. Als dit het probleem verhelpt, dan moet je een kijkje nemen in het functions.php bestand van het thema dat het probleem veroorzaakte. Als hier namelijk een extra spatie(s) aan het eind van het bestand staat, dan moet je deze weghalen en zou dit je probleem kunnen oplossen. Je kunt natuurlijk ook nagaan of je iets aan het thema had veranderd en deze wijzigingen ongedaan maken. Is het probleem ontstaan nadat je een nieuw thema activeerde wat je net had geïnstalleerd, dan is het verstandig om (tijdelijk) op een ander thema over te gaan totdat de ontwikkelaar het probleem verhelpt.
WordPress debug modus
Als het probleem nog steeds niet is opgelost, dan kan je proberen om de debug modus van WordPress aan te zetten. Om dit te doen, open je het wp-config.php bestand en verander je
define( 'WP_DEBUG', false);
in
define( 'WP_DEBUG', true);
Ook is het handig om de volgende regel code er net boven toe te voegen:
error_reporting(E_ALL); ini_set('display_errors', 1);
Nadat je dit hebt toegevoegd, zal het witte scherm errors, waarschuwingen en andere meldingen bevatten. Deze zou je vervolgens kunnen gebruiken om de oorzaak van het probleem te achterhalen.
Cache legen
Als je gebruik maakt van een cache plugin, dan is het verstandig om deze een keer te legen (mits je natuurlijk in kunt loggen op je website). Het legen ervan wil nog wel eens wat rare problemen verhelpen.
Wit scherm alleen bij lange berichten/pagina’s
Als het witte scherm alleen voorkomt bij berichten of pagina’s die erg veel tekst bevatten, dan is het ook verstandig om de cache te legen als je van een cache plugin gebruik maakt. Verder kan het helpen om de volgende code toe te voegen aan je wp-config.php:
ini_set('pcre.recursion_limit', 20000000);
ini_set('pcre.backtrack_limit', 10000000);
WordPress herinstalleren
Als laatste mogelijkheid kan je WordPress opnieuw downloaden en de mappen ‘wp-admin’ en ‘wp-includes’ op je website vervangen door de zojuist gedownloade versies ervan. Het kan namelijk voorkomen dat een WordPress bestand corrupt is geraakt.
Hopelijk heeft een van de gegeven manieren je probleem opgelost. Mocht het zo zijn dat je een andere manier hebt gevonden die het probleem bij jou heeft opgelost, laat het dan gerust weten. De manier zal dan aan deze lijst worden toegevoegd zodat anderen het ook kunnen uitproberen.
Laat een reactie achter