Een korte URL kan op veel social media handig zijn, doordat je URL dan niet veel van het bericht inneemt. Op Twitter bijvoorbeeld zit je aan een limiet van tekens vast, dus dan komt het helemaal mooi uit. Om je URL’s korter te maken, zijn er verschillende diensten zoals bit.ly of goo.gl (of wp.me als je van WordPress shortlinks gebruik maakt via Jetpack) aanwezig. Het nadeel van het gebruiken van deze diensten, is dat je een korte URL krijgt die niks met je eigen website te maken heeft. Om die reden maken veel (WordPress) websites gebruik van een eigen URL-shortener. Wil jij dit ook? Dan kan je met dit bericht in een aantal stappen waarmaken!
Waarom zou je gebruik maken van eigen URL-shortener?
Er zijn meerdere redenen waarom het handig is om een eigen URL-shortener te hebben:
Professioneler: Allereerst staat het professioneler en wekt het vertrouwen op. Korte URLs bevatten alleen een paar letters en cijfers en hierdoor is het niet duidelijk naar wat voor pagina er gelinkt wordt. Als je een willekeurige verkorte URL ziet, weet je dus niet waar je op uit zal komen. Op het moment dat in deze korte URL je eigen domeinnaam wordt gebruikt, vertrouwen ze er eerder op dat het naar iets op je website verwijst.
Reclame: Als je een goede korte domeinnaam gebruikt, kan iedereen meteen zien bij welk bedrijf dit hoort: een stukje reclame bij elke link dus.
Altijd beschikbaar: Je hebt zelf in de hand hoe lang de verkorte URLs blijven werken. Op die manier kom je nooit voor de verrassing te staan dat je gebruikte links ineens niet meer goed doorverwijzen.
Statistieken: Je kunt bijhouden hoe vaak er op je links geklikt is. Hierdoor kan je perfect het bereik van je links meten en zien welke berichten in de smaak vallen.
Een eigen URL-shortener maken
Voor WPsitemaken.nl is een eigen shortlink-domein vastgelegd: wpsm.nl. Hieronder volgen de stappen die zijn doorlopen om dit voor elkaar te krijgen:
1. Kies een korte domeinnaam
Bedenk en registreer een zo kort mogelijke domeinnaam. Het handigste is als deze op je merk-, bedrijfs- of websitenaam lijkt, of als je er iets creatiefs van maakt. Met creatief wordt een domeinnaam bedoeld waarbij de extensie er een onderdeel van is. Onderstaand een aantal voorbeelden hiervan:
YouTube: youtu.be
LinkedIn: lnkd.in
iCulture: icultu.re
Enrise: enri.se
Flickr: flic.kr
Instagram: instagr.am
Let er wel op dat deze creatieve namen alleen mogelijk zijn als je een korte websitenaam/merknaam hebt, want anders wordt de URL al gauw te lang. Ook moet er meestal gebruik worden gemaakt van een buitenlandse domeinextensie (zo is .kr bijvoorbeeld Zuid-Korea) en kosten deze meer dan de standaard .nl of .com domeinextensies. Afhankelijk van de webhost, kunnen de bedragen oplopen tot in de €100,- voor enkel de domeinnaam, dus je zult voor jezelf moeten afwegen of de (hoge) extra kosten het waard zijn. Bij een simpel .nl domein, zal je bij webhosters zoals Versio of Xel Media maar rond de €4,- per jaar kwijt zijn.
Als je zelf niet op een creatieve naam kunt komen, kan je ook de website domai.nr uitproberen. Deze wil nog wel eens met leuke ideeën komen. Je hoeft hier alleen de naam in te vullen die je wilt gebruiken als domein en de website zal een aantal mogelijkheden voorstellen, waaronder creatieve domeinnamen indien mogelijk.
2. Maak een account aan bij Bitly
Als je eenmaal een geschikte domeinnaam hebt geregistreerd, is het nodig om een account aan te maken op een bestaande URL-shortener website, bijvoorbeeld Bitly. Er zijn meerdere websites die deze dienst aanbieden, maar Bitly werkt het makkelijkst en biedt ook statistiekfuncties en een handige app voor je mobiel. Nog een voordeel van Bitly is dat deze geïntegreerd kan worden met WordPress (hier komen we aan het eind van het bericht op terug).
3. Voeg je korte domein toe aan je account
Log in op je aangemaakte Bitly account. Klik rechts bovenin op je gebruikersnaam en kies voor ‘Settings’. Daar aangekomen zal je eerst je email adres moeten verifiëren voordat je toegang hebt tot alle opties, dus doet dat eerst. Nadat je email geverifieerd is, kan je naar het tabje ‘Advanced’ toe gaan. Daar aangekomen zal je onder ‘Branded short domain’ een link zien staan genaamd ‘Activate a branded Short Domain for personal use’. Vul vervolgens in het veld dat je ziet de URL van je korte domeinnaam in en klik op ‘Add’.
4. DNS-instellingen aanpassen
Nadat je eigen domeinnaam is toegevoegd, zal Bitly je vragen om de DNS-instellingen (records) van je domeinnaam aan te passen. Vaak kan je dit zelf doen in een controlepaneel van je website. Als je echter geen idee hebt waar dit kan, of het is gewoon niet mogelijk om het zelf te doen, dan kun je altijd je webhost mailen en vragen of zij het voor je willen aanpassen.
Hieronder volgt een uitleg hoe je bij Versio de DNS-records van de domeinnaam aan kunt passen:
- Log in op je account
- Ga naar ‘uw domeinnamen’
- Klik achter de betreffende domeinnaam op het vergrootglas
- Kies bovenin voor ‘nameservers/DNS’
- Geef aan dat DNS beheer wordt ingeschakeld als dit nog niet het geval was
- In het overzicht wat je te zien krijgt, zoek je de volgende twee Type ‘A’ records op: www.jedomein.nl en jedomein.nl
- Pas van deze twee records het ip adres aan naar degene die je van Bitly hebt gekregen (waarschijnlijk 69.58.188.49).
- Klik op het groene vinkje om de wijzigingen op te slaan
Nu de DNS-records zijn aangepast, gaan we terug naar Bitly om het te verifiëren. Klik hiervoor op de ‘Verify’ knop. Mocht je de melding krijgen dat de verificatie is mislukt omdat er geen A-record of CNAME record gevonden is, dan kan dit komen doordat de DNS wijzigingen tot wel 48 uur nodig kunnen hebben. In de praktijk is het meestal een stuk sneller, dus probeer het in dat geval over een uurtje nog eens.
Als de DNS-records zijn geverifieerd, kan je bij je Bitly account onder ‘Settings > Advanced’ je eigen domeinnaam selecteren in de lijst bij de ‘Short Domain’ optie.
Om het helemaal af te maken, is het verstandig om de homepage van je korte domeinnaam door te linken naar die van je normale website. Hiermee bedoel ik dat als je bijvoorbeeld naar wpsm.nl gaat, je doorgelinkt wordt naar www.wpsitemaken.nl. Standaard zullen je bezoekers namelijk doorgelinkt worden naar de bitly website en dit is niet altijd iets wat je zou willen. Om de website waarnaar gelinkt wordt aan te passen, ga je onder ‘Settings > Advanced’ naar het gedeelte genaamd ‘Branded Short Domain Root Redirect’. Hier vul je vervolgens de volledige URL van de gewenste website in en klik je op ‘Set Redirect URL’. Vervolgens zullen bezoekers die rechtstreeks naar je korte domeinnaam gaan, worden doorgestuurd naar de zojuist opgegeven website.
Klaar
Je hebt nu een eigen URL-shortener opgezet en kunt lange URLs verkorten door naar bitly te gaan en ze bovenin het veld te plaatsen.
Vervolgens zijn je aangemaakte URLs (bitlinks) te vinden onder ‘Your Bitlinks’ en te gebruiken op bijvoorbeeld Twitter en in emails. Indien je gebruik maakt van programma’s om berichten te delen, bijvoorbeeld Tweetbot voor Twitter, dan kan je daarin aangeven dat je een URL-shortening service gebruikt van Bitly. Vervolgens zal je je accountgegevens op moeten geven en zullen voortaan je URLs verkort worden via je eigen URL-shortener. Voor je WordPress website is het ook mogelijk om de intern gegenereerde WordPress shortlinks te veranderen naar die van jezelf. Zie hiervoor het bericht ‘Je eigen WordPress shortlinks met WP bitly‘.
Statistieken
Als je eenmaal een verkorte URL gedeeld hebt, wil je natuurlijk weten hoeveel mensen hierop klikken. Daarvoor heeft bitly gelukkig ingebouwde statistieken. Deze zijn te vinden in je bitly account onder ‘Stats’. Daar vind je een overzicht van je aangemaakte bitlinks en bijbehorende statistieken.
Laat een reactie achter