Je bent het ooit vast wel eens tegengekomen: een knop waarmee je de teksten op een website kunt vergroten.
Hoewel het tegenwoordig ook mogelijk is om via je browser de letters op een website groter te maken (door Ctrl ingedrukt te houden en te scrollen), weet nog niet iedereen van deze optie af. Om die reden, en omdat het gewoon makkelijk is, kan je ervoor kiezen om zo’n knop toe te voegen aan je WordPress website.
Accessibility Widget
Om de knop toe te voegen aan je WordPress website, kan je gebruik maken van de Accessibility Widget plugin. Nadat je de plugin hebt geinstalleerd en geactiveerd, zal er een nieuwe widget te vinden zijn onder ‘Weergave > Widgets’ genaamd Accessibility Widget. Versleep deze vervolgens naar de sidebar waarop je hem wilt weergeven op je website en geef, optioneel, een titel op.
Vervolgens moet je opgeven welke HTML elementen de plugin zal vergroten / verkleinen als erop geklikt wordt. Standaard zullen hier body, p, li en td staan (body, paragrafen, lijsten en tabellen) en in de meeste gevallen zal dit ook genoeg zijn. Verder is het mogelijk om aan te geven van welke (vier) lettergroottes er gebruik gemaakt zal worden als er op de verschillende knoppen wordt geklikt. Standaard staan deze ingesteld op 90%, 100%, 110% en 120%, maar kan je natuurlijk naar eigen wensen aanpassen. Je kunt ook extra groottes toevoegen, zolang je er maar voor zorgt dat ze gescheiden zijn met een komma.
De laatste optie die je in kunt stellen bij de widget, is welke letter er als tekst / knop getoond wordt. Standaard staat deze ingesteld op een ‘T’, maar over het algemeen wordt er voor dit soort functionaliteit van een ‘A’ gebruikt. Om die reden is het aangeraden om deze instelling aan te passen naar de letter A. Het is hier ook mogelijk om verschillende letters op te gegeven voor de verschillende groottes. In dat geval moet je de letters scheiden door middel van een komma, net zoals bij de percentages het geval was.
Als alles naar wens is aangepast, klik je op ‘Opslaan’ en kan je naar je website gaan om de widget in actie te zien. Klik een keer op de verschillende groottes om te zien of alles op je website meewerkt en om na te gaan hoe je website er op verschillende formaten uit ziet.
Uiterlijk aanpassen
Als je het uiterlijk van de widget wilt aanpassen, dan kan je dit doen met behulp van CSS. De widget maakt gebruik van de ‘widget_accesstxt’ klasse en die kan je dus wijzigen, zonder bang te hoeven zijn dat je aanpassingen op andere gedeeltes van je website ook worden toegepast. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende code aan het ‘style.css’ bestand van je theme toevoegen:
.widget_accesstext ul{ list-style: none; }
Hiermee verwijder je de bullet die eventueel voor de widgets geplaatst is. De widget gebruikt namelijk een ongeordende lijst om de teksten weer te geven, wat inhoudt dat in de meeste themes er een bullet voor gezet wordt die je liever niet wilt hebben.
Laat een reactie achter