Je WordPress gegevens exporteren en importeren op een andere WordPress website.

Het kan soms handig zijn om je gegevens op een andere WordPress website te importeren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een lokale WordPress installatie waarop je je eigen berichten wilt hebben. Je kunt dan gebruik maken van backups en deze overzetten naar de andere WordPress website, maar er is ook een andere manier voor.

WordPress Importer

Vanuit WordPress zelf is er een exporteer en importeer plugin gemaakt die je voor je website kunt gebruiken: de WordPress Importer. Op deze manier is het mogelijk om je berichten, pagina’s, reacties, aangepast velden, categorieën, tags en meer op verschillende WordPress websites te importeren. Het is hierbij wel van belang dat WordPress al geïnstalleerd is op de doellocatie, want de plugin is nodig voor zowel het exporteren als het importeren.

wp_importer_plugin

Hoe gebruik je WordPress Importer

Exporteren

Als je op je WordPress website die je wilt exporteren naar ‘Extra > Exporteren’ gaat, dan krijg je daar een pagina te zien waarop je kunt aangeven wat je precies geëxporteerd wilt hebben. Standaard staat dit op ‘Gehele inhoud’ en worden alle onderdelen van je website meegenomen. Je kunt er echter ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen je berichten of pagina’s te exporteren en dan kun je zelfs nog een bereik opgeven (bijvoorbeeld alleen een bepaalde categorie of de pagina’s van afgelopen jaar). Wanneer je hebt aangegeven wat je precies wilt exporteren, klik je op ‘Exportbestand downloaden’ en zal er een speciaal XML-bestand worden gegenereerd (een WordPress eXtended RSS (WXR) bestand om precies te zijn). Dit XML-bestand is het enige wat je later nodig gaat hebben om je WordPress gegevens op een andere locatie te importeren.

Importeren

Voordat je je gegevens kunt importeren, is het nodig om de WordPress Importer plugin te installeren. Je kunt dit op de normale manier doen door onder ‘Plugins’ deze plugin op te zoeken en te installeren, maar je kunt ook naar ‘Extra > Importeren’ gaan en daar op ‘WordPress’ klikken. Wanneer de plugin nog niet geinstalleerd is, zal er dan een scherm verschijnen waarmee je hem kunt installeren.

Nadat de installatie is voltooid, en de plugin is geactiveerd, kun je onder ‘Extra > Importeren’ op ‘WordPress’ klikken. Er zal dan een scherm verschijnen waarin je het aangemaakte XML-bestand moet selecteren. Wanneer je dat hebt gedaan, klik je op ‘Bestanden uploaden en importeren’. Hierna moet je aangeven onder welke gebruiker je de geïmporteerde berichten wilt plaatsen. Standaard wordt ervoor gekozen om de originele gebruiker te importeren, maar je kunt hier ook een andere gebruiker instellen of zelfs een nieuwe gebruiker aanmaken. Als je op ‘Submit’ klikt, zal je zien dat WordPress je bestanden gaat importeren en vanzelf aangeeft wanneer het is gelukt. Afhankelijk van de grootte van het XML-bestand, kan het importeren even duren.

Mogelijke problemen

Het eerste probleem waar je tegen aan zou kunnen lopen, is dat je XML-bestand groter is dan de toegestane 128MB voor het importeren. Dit zal in 99% van de gevallen niet gebeuren, maar als het je toch overkomt kun je proberen om het XML-bestand handmatig op te delen (let dan wel goed op wat je doet).

Een ander probleem is het limiet van je PHP-geheugen. Je webhost heeft standaard een limiet staan op de hoeveelheid geheugen die er door scripts gebruikt mag worden. Bij het importeren van grote XML-bestanden, kan het zijn dat je meer geheugen nodig hebt dan wordt aangeboden (je krijgt dan een fout in de richting van “Fatal error: Allowed memory size of 1234567 bytes exhausted” te zien). In dat geval heb je twee mogelijkheden om het op te lossen: zelf het php.ini bestand aanpassen naar een hoger limiet, of aan je webhost vragen of ze dit (tijdelijk) voor je kunnen regelen.

3 reacties

  • Heldere uitleg. Helaas krijg ik de melding Sorry, er is een fout opgetreden.
    Het lijkt erop dat dit geen WXR bestand is, het WXR versienummer ontbreekt of is ongeldig””. Hoe los ik dat op?

    • Is je WordPress versie van de website die je exporteert hetzelfde als degene waar je hem importeert? Zo niet; dan kan het helpen om de oude website eerst te updaten. Verder kan het ook aan het thema liggen dat je gebruikt, dus zou je hier wat meer informatie over kunnen geven? Nog een optie is problemen met bestandsrechten. Zorg ervoor dat je wp-content map de permissie 755 heeft, anders kan dat ook voor problemen zorgen.

  • Hugo zegt:

    Heldere uitleg alleen als ik wordt gevraagd om een WXR (.xlm) bestand te kiezen, raak ik de weg kwijt. Welk bestand wordt hier bedoeld en waar kan ik dat bestand vinden. Ik ben benieuwd.

Laat een reactie achter