Handige tekst editors

Je WordPress website bestaat voornamelijk uit .html, .php en .css bestanden. Om deze te bewerken, kun je de standaard bewerker gebruiken die in WordPress te vinden is (onder Weergave > Bewerker). Helaas is dit niet anders dan de bestanden openen in bijvoorbeeld kladblok. Voor kleine wijzigingen aan de website is dit vaak genoeg, maar bij de wat meer serieuze aanpassingen, is een ander programma vaak meer gewenst. Om deze reden gaan we in dit artikel een tweetal tekst editors behandelen.

Notepad++
Voor wie een simpele teksteditor wil die gratis is, maar wel alleen op Windows werkt, is dit een goede keus. Het lijkt op het standaard kladblok van Windows, maar het bevat kleuren om onderscheid te maken tussen bepaalde soorten woorden (syntax highlighting). Hierdoor wordt het werken in de verschillende bestanden een stuk overzichtelijker en aangenamer.

Installatie en gebruik
Notepad++ is hier te downloaden. Kies voor het gemak voor de notepad++ installer. Volg de stappen en binnen een paar seconden heb je notepad++ geïnstalleerd op je computer.

Het gebruik ervan is erg vanzelfsprekend. Je downloadt het bestand dat je wilt aanpassen van de server en opent het in notepad++ (rechtermuisknop > edit with notepad++). Vervolgens kan je het bewerken en, nadat je de wijzigingen hebt opgeslagen, weer uploaden naar je server.

Wanneer je in notepad++ een nieuw bestand aanmaakt en erin begint te typen, zal je merken dat alles de gewone zwarte kleur heeft. De goede kleuren worden pas weergegeven nadat je het bestand onder een bepaalde extensie hebt opgeslagen (bijvoorbeeld als .php). Een andere manier is om onderin de juiste taal te kiezen waarin het document is geschreven.

Er zijn meerdere uitbreidingen voor notepad++ beschikbaar. Zo is het mogelijk om andere kleurenschema’s toe te voegen, of bijvoorbeeld het programma meer gericht te maken voor HTML.

Sublime text
Voor wie niet over Windows beschikt, of liever een wat uitgebreidere teksteditor wilt, is Sublime Text een betere keus. Het programma is beschikbaar op alle grote besturingssystemen (Windows, Mac, Linux) en bestaat uit een gratis probeerversie en een betaalde variant. De probeerversie is zo onbeperkt te gebruiken, maar er zal wel eens in de zoveel tijd een melding verschijnen of je Sublime text wilt aanschaffen.

Installatie en gebruik
Sublime Text is hier te downloaden. Het is verstandig om de laatste stabiele versie te nemen (op dit moment v2.0.2) en niet de Beta. Dit omdat de beta nog een aantal problemen kan bevatten die het werken ermee nadelig kunnen beïnvloeden.

Het installeren spreekt voor zich en in een paar stappen is Sublime Text geïnstalleerd op je systeem.

Het gebruik ervan lijkt veel op dat van notepad++. Je kunt een bestand aanpassen door het met de rechtermuisknop te selecteren en te kiezen voor “openen met Sublime Text”.

Wanneer je in Sublime text een nieuw bestand aanmaakt, en hierin begint te typen, zal je merken dat alles dezelfde kleur heeft. De goede kleuren worden pas ingesteld nadat je het bestand onder de juiste extensie hebt opgeslagen, of rechts onderin hebt aangegeven in welke taal het bestand is geschreven.

Standaard bevat Sublime Text een aantal handige extra’s. Denk hierbij aan het kunnen aanpassen van dezelfde woorden op meerdere regels, verschillende kleurenschema’s selecteren of het snel openen van andere bestanden.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter