Gratis WordPress themes

Er zijn heel veel gratis WordPress thema’s beschikbaar op dit moment. Zo beschikt WordPress zelf al over bijna 3000 verschillende thema’s; en allemaal gratis te downloaden en gebruiken. Natuurlijk bieden ook andere websites gratis thema’s aan, daarover meer in dit bericht.

Gratis WordPress themes van WordPress zelf

Allereerst de grootste plek van gratis thema’s: de WordPress theme directory. Hier aangekomen vind je aan de rechterkant een overzicht van de meest populaire thema’s. Vaak zitten hier erg mooie thema’s tussen en het loont om ze in de gaten te houden. Mocht er toch niet tussen zitten wat je wilt, dan kan je ook een thema zoeken. Als je al weet wat voor een website je wilt maken, bijvoorbeeld een portfolio, dan kan je bijvoorbeeld op “portfolio” zoeken en krijg je een overzicht met thema’s die daarvoor bestemd zijn. Weet je echter nog niet concreet wat voor een thema je zoekt, dan is er ook een filter systeem dat je kunt gebruiken. Hierbij kun je functies die je in je thema wenst te hebben, zoals responsive of aantal kolommen, aangeven en vervolgens thema’s vinden die hieraan voldoen. Ook is het mogelijk om op bepaalde kleuren te zoeken en het zo wat makkelijker voor je te maken om het juiste thema te vinden. Voor een volledig overzicht van de tags die gebruikt worden in het filter, en wat ze precies inhouden, kun je de pagina ‘Thema tags‘ raadplegen.

Gratis varianten van premium themes

In de WordPress theme directory vind je ook vaak gratis varianten van premium themes. Op die manier proberen de ontwikkelaars je alvast kennis te laten maken met hun thema in de hoop dat je hem leuk vindt en vervolgens koopt voor de extra functionaliteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld gratis varianten te vinden van onder andere Catch Themes, MyThemeShop en WooThemes.

Voordelen en nadelen van gratis themes

Voordelen

  • Ze zijn natuurlijk gratis
  • Gratis hulp van de community en developers (wel gelimiteerd)
  • Veel keus

Nadelen

  • Thema’s kunnen door iedereen worden aangeleverd, en hoeven niet altijd goed geprogrammeerd te zijn
  • Thema’s worden veelvuldig gebruikt, dus erg uniek zal je website niet zijn.
  • Niet altijd bijgehouden (kan dus voorkomen dat ze niet werken op de nieuwste versie van WordPress)
  • Vaak geen uitgebreide thema opties om het thema zonder programmeerkennis naar eigen wensen aan te kunnen passen.

Wanneer je een geschikt thema hebt gevonden, kan je hier lezen hoe je ze op je WordPress website kunt installeren en gebruiken. Heb je liever een premium (betaald) thema dan een gratis versie, dan kun je in dit bericht hier meer over lezen.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter