Google XML Sitemaps

Iedereen wil natuurlijk hoger bij zoekresultaten van de zoekmachines zoals Google terechtkomen. Eén van de manieren om dat te doen, is de zoekmachines vaak en goed je site te laten indexeren. Om de zoekmachines een beetje te helpen, zorgt een speciale XML sitemap voor een uitkomst. Natuurlijk hoef je zelf niet moeilijk te gaan doen om zo’n sitemap te maken, er zijn namelijk plugins voor. Een hele goede plugin hiervoor is Google XML Sitemaps.

Voordat we de plugin gaan installeren en activeren, moeten we nog 2 bestanden aanmaken in de root map van je site (dus waar wp-config.php, etc staat). Deze twee bestanden zijn: sitemap.xml en sitemap.xml.gz , beiden bestanden zijn simpel aan te maken door met een FTP programma naar de root map te gaan en door middel van een rechtermuisklik voor ‘create file’ of ‘bestand aanmaken’ te kiezen. Het enige wat je hoeft te doen is de bestanden aan te maken, dus er hoeft geen informatie in gezet te worden.

Wanneer beiden bestanden aangemaakt zijn, moeten we nog de juiste bestandsrechten eraan toekennen. We kunnen dit simpelweg doen door het bestand te selecteren, er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor ‘properties’ of ‘eigenschappen’. De rechten die beiden bestanden moeten krijgen zijn ‘666’ (RW), oftewel lezen en schrijven. Voor meer informatie hierover verwijs ik je naar het artikel over bestandsrechten op deze site.

Wanneer de bestanden zijn aangemaakt en de juiste rechten zijn toegewezen, is het tijd om te plugin te downloaden en installeren.Wanneer we de plugin hebben geïnstalleerd en geactiveerd, is hij te vinden onder ‘Instellingen > XML-sitemap’. Standaard staan alle opties goed ingesteld, dus daar gaan we verder niet op in. Om de sitemap de eerste keer aan te maken, klikken we op ‘sitemap genereren’. Als alles goed is gegaan, krijgen we te zien wanneer onze sitemap voor het laatst is gegenereerd (dus vandaag). Treedt er een fout op, dan zit er waarschijnlijk iets niet helemaal goed met de rechten van de 2 bestanden. Ga dan terug naar je FTP programma en kijk of beide bestanden op de juiste plek staan en de juiste rechten zijn toegekend. Staat alles goed maar heb je nog steeds problemen, neem dan gerust contact met me op door hieronder een reactie achter te laten of door het contact formulier in te vullen.

Wanneer de sitemap voor de eerste keer is aangemaakt, is het verstandig om dit bij Google te laten weten. De plugin doet hier standaard ook wel iets aan, maar dit zelf als extra handeling doen kan geen kwaad. We doen dit door een account aan te maken bij Google Webmaster Tools. Mocht je al een gmail account hebben, dan is het registeren voor de Webmaster Tools zo gebeurd. Heb je geen account, dan raad ik toch aan om er 1 aan te maken.

Wanneer we ingelogd zijn bij de Google Webmaster Tools, voegen we eerst onze site toe. Waarschijnlijk krijg je meteen een melding dat je een site toe kan voegen, maar zo niet, klik dan op ‘een site toevoegen’. We krijgen een venster waarin we de URL van de site in moeten vullen; in mijn geval was dat dus www.wpsitemaken.nl. Wanneer dit is gebeurd, moet er een HTML-verificatiebestand geüpload worden naar je site om te laten zien dat jij de eigenaar ervan bent. Download het HTML bestand en start je FTP programma. Ga naar de root map van je site (dus waar wp-config.php, etc staan) en upload daar het HTML bestand. Ga nu terug naar de Google Webmaster Tools en je ziet bij stap 3 een link staan. Klik op deze link en, wanneer het HTML bestand goed geüpload is, zal je een reeks tekens zien. Is dit niet het geval, loop dan nogmaals na of je het HTML bestand op de juiste plek hebt gezet.

Wanneer alles goed staat, klik dan op ‘verifiëren’ en je site zal aan je Google Webmaster Tools account gebonden zijn. Ga nu in je dashboard bij de Webmaster Tools naar ‘optimalisatie’ (in het menu aan de linkerzijde). Kies voor de optie ‘Sitemaps’ en je komt op de pagina terecht waar je een sitemap toe kan voegen. Klik rechtsboven op de knop ‘sitemap toevoegen/testen’ en vul als URL ‘sitemap.xml’ in, want Google XML sitemap zorgt er standaard voor dat de sitemap te vinden is onder www.jesite.nl/sitemap.xml. Klik daarna op ‘sitemap verzenden’ en als alles goed is gegaan zal je te zien krijgen dat je sitemap is ingediend. Nu is het alleen nog wachten totdat Google alle links geïndexeerd heeft. Wacht geduldig, dit kan namelijk variëren van 1 tot 3 dagen voordat alles geïndexeerd is.

Nu we al deze stappen hebben doorlopen, hebben we een netjes geordende sitemap aan onze site toegevoegd en Google (en andere zoekmachines) hiervan op de hoogte gesteld. Vanaf nu wordt elke keer dat je een pagina/bericht toevoegt aan je site, automatisch de sitemap.xml geüpdatet, dus verder heb je er geen omkijken meer naar!

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter