FTP programma’s

Je website bestaat uit bestanden die op een server zijn geplaatst en kunnen worden gezien door de bezoekers van de website. Om deze bestanden op de server te krijgen, moet er gebruik gemaakt worden van een zogeheten FTP programma. FTP staat voor File Transfer Protocol en wordt, zoals de naam al aangeeft, gebruikt voor het overzetten van bestanden.

Er zijn tegenwoordig erg veel FTP programma’s beschikbaar, zie bijvoorbeeld dit overzicht op Wikipedia. In dit bericht houden we het bij de twee, naar mijn mening, makkelijkste programma’s die toch aan alle eisen voldoen die je gaat hebben. Ze zijn beiden gratis en kunnen op elk platform (Windows, Mac, Linux) worden gebruikt.

FireFTP
Allereerst beginnen we bij FireFTP. Dit is een plugin voor de Firefox browser en is erg handig als je al veelvuldig gebruik maakt van Firefox. De plugin is makkelijk te installeren; het enige wat je hoeft te doen is op “Toevoegen aan Firefox” te klikken en de rest wijst zichzelf. Wanneer de plugin is geïnstalleerd, en de browser is herstart, is FireFTP te vinden in de menubalk onder Extra > Webontwikkelaar > FireFTP. Indien de menubalk niet te zien is, kan je deze te voorschijn halen door op Alt te klikken op het toetsenbord. Als je vervolgens de menubalk standaard wilt zien, kun je bij Beeld > Werkbalken de optie Menubalk aanvinken.

Voordat het mogelijk is om bestanden naar de server te uploaden vanaf je computer, moet er eerst een verbinding worden gemaakt. Dit doe je door links bovenin in het dropdown menu te kiezen voor Account maken. Er zal een venster openen waarin een aantal zaken dienen te worden ingevuld:
Accountnaam: Een naam die je aan de account geeft zodat hij voor jezelf makkelijk te identificeren is. Indien je hier niks invult, dan neemt hij de servernaam over.
Server: De server van je website waarnaar verbonden moet worden. Je kunt hier het ip adres invullen, maar ook gewoon de URL van je site (bijvoorbeeld www.jesite.nl).
Gebruikersnaam: Hier moet je de gebruikersnaam invullen van de FTP account die je van de webhost hebt gekregen.
Wachtwoord: Hier moet je het wachtwoord behorende bij de gebruikersnaam invullen. Indien gebruikersnaam of wachtwoord onbekend is, dien je contact op te nemen met je webhost en die helpen je daar zo mee verder.

Wanneer alles is ingevuld, klik je op OK en er zal meteen verbinden gemaakt worden met de server. Als alles goed is ingevuld, zal je aan de rechterkant een lijst met mappen te zien krijgen; de mappen op je server.

Om vervolgens bestanden over te zetten, kun je ze van het linker- naar het rechterscherm verslepen (of vice versa), of de groene pijlknoppen gebruiken. Wanneer je in het server scherm (rechts) met de rechtermuisknop op een map klikt, krijg je een aantal extra opties te zien zoals het hernoemen van een bestand, maar ook de eigenschappen ervan (voor het instellen van rechten).

Wanneer je FireFTP hebt afgesloten en vervolgens weer opstart, kan je voortaan snel verbinden door je account in het linker menu te selecteren (als je er maar 1 hebt, staat deze er standaard in) en vervolgens te kiezen voor Verbinden.

FileZilla
Voor de mensen die geen Firefox gebruiken, of gewoon liever een los programma hebben, is er FileZilla. Voor het downloaden raad ik aan om niet de link van sourceforge te gebruiken, omdat deze een extra installer gebruikt. Het is beter om te kiezen voor “Show additional download options” en daar de juiste versie te kiezen.

Nadat FileZilla geïnstalleerd is, en je hem hebt gestart, kun je bovenin de balk de gegevens van de server invullen:
Host: De server van je website waarnaar verbonden moet worden. Je kunt hier het ip adres invullen, maar ook gewoon de URL van je site (bijvoorbeeld www.jesite.nl).
Gebruikersnaam: Hier moet je de gebruikersnaam invullen van de FTP account die je van de webhost hebt gekregen.
Wachtwoord: Hier moet je het wachtwoord behorende bij de gebruikersnaam invullen. Indien gebruikersnaam of wachtwoord onbekend is, dien je contact op te nemen met je webhost en die helpen je daar zo mee verder.
Poort: Het poortnummer hoef je niet in te vullen (dit is standaard 21).

Wanneer je alles hebt ingevuld, klik je op Snelverbinden. Er zal vervolgens gevraagd worden of je het wachtwoord wilt opslaan. Als je ervoor kiest om dit te doen, dan wordt de server opgeslagen in het programma en hoef je bij een volgende keer alleen de verbinding te kiezen (via het pijltje naast Snelverbinden) in plaats van alles weer opnieuw in te hoeven vullen.

Als de verbinding tot stand is gekomen, kun je aan de rechterkant de lijst met mappen op de server zien. Bestanden zijn vervolgens over te zetten door ze van het ene scherm in het andere scherm te verslepen, of door met de rechtermuisknop op een map of bestand te klikken en te kiezen voor downloaden of uploaden. Ook opties zoals het hernoemen of het instellen van rechten kan door middel van de rechtermuisknop.

Klaar voor gebruik
Nu je de basis hebt doorgenomen voor het gebruik van FTP programma’s, kun je beginnen met het uploaden van bestanden naar je server. Zorg er altijd voor dat je goed oplet waar je precies zit en wat je aanklikt, zodat je altijd de juiste bestanden upload of download. Mochten er nog vragen zijn of problemen met bovengenoemde programma’s, dan kan je altijd contact met mij opnemen. Vermeld daarbij wel duidelijk om welk programma het gaat.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter