Je komt het vast wel eens tegen dat je een website bezoekt, daar op een link klikt en je vervolgens een 404-error te zien krijgt doordat de pagina niet langer bestaat. Dit leidt vaak tot ergernissen en je wilt natuurlijk niet dat de bezoekers van je eigen website dit ook meemaken. Het kan zelfs gebeuren dat je bezoekers je website verlaten als er teveel doodlopende links op te vinden zijn.
Wat is een doodlopende (dode) link?
Een doodlopende link is een verwijzing naar een pagina die niet (langer) bestaat. Zo’n link kan vervolgens uitkomen op een 404 pagina, of een timeout krijgen indien de gehele website waarnaar gelinkt wordt niet langer bestaat. Een doodlopende link is niet gebruiksvriendelijk, en om die reden ook niet Google-vriendelijk. Veel doodlopende links kunnen dus nadelig je plaats in de zoekresultaten van Google beïnvloeden.
Wat is er tegen te doen
Als je weinig gebruikt maakt van links op je website, zou je ze handmatig langs kunnen lopen om te controleren of alles naar behoren werkt. Helaas bevatten de meeste websites tegenwoordig honderden links en is dit niet meer te doen. Gelukkig maak je gebruik van WordPress, en is er een plugin voor ontwikkeld (want wat is WordPress zonder plugins). De plugin heet “Broken Link Checker” en is gratis te downloaden.
Hoe werkt de plugin
Nadat je Broken Link Checker hebt geïnstalleerd op je website, gaat hij automatisch aan de slag. De plugin loopt alle links op je website na en geeft vervolgens een overzicht van wat hij tegenkomt. Je kunt dit overzicht vinden onder “Extra > Verbroken links”. In dit overzicht hoef je alleen uit te kijken naar het tabje “Verbroken”, hier komen namelijk alle doodlopende links te staan. In sommige gevallen kan het zijn dat je zeker weet dat een link niet doodloopt, maar toch door de plugin als zodoende wordt geregistreerd (bijvoorbeeld door een te lange laadtijd van de betreffende website). In zo’n geval kun je een doodlopende link ook als correct markeren.
Het grote voordeel van de plugin is dat er niet alleen gecontroleerd wordt op doodlopende links, maar dat ze ook, indien mogelijk, worden gerepareerd. Stel dat je bijvoorbeeld een typefout hebt gemaakt bij het invoeren van de url, dan kan de plugin er in sommige gevallen voor zorgen dat je bezoekers alsnog naar de goede pagina worden geleid.
Plugin instellingen
De instellingen van de plugin zijn te vinden onder “Instellingen > Broken Link Checker”. Standaard staat het zo ingesteld dat links naar pagina’s en externe afbeeldingen (dus afbeeldingen die niet op je eigen website geüpload zijn) worden langsgelopen. Zo ben je er dus zeker van dat afbeeldingen die je gebruikt ook altijd beschikbaar zijn. Wel is het beter om het gebruik van externe afbeeldingen te minimaliseren, omdat dit de laadtijd van je website niet altijd ten goede komt. Indien je gebruikt maakt van extra links zoals video’s, dan kan je deze ook aanvinken in de instellingen. Verdere instellingen spreken over het algemeen voor zich en hoeven in de meeste gevallen niet aangepast te worden. Mocht je toch vragen hebben over bepaalde instellingen, dan kan je altijd een reactie achterlaten of contact opnemen.
Laat een reactie achter