Berichten vs Pagina’s 

In WordPress heb je standaard twee opties om tekst op je website weer te geven: in een bericht of op een pagina. De vraag is alleen wanneer je welke van de twee het beste kunt gebruiken. Tijdens het aanmaken ervan bevatten ze namelijk zo goed als dezelfde velden en ook als ze gepubliceerd zijn op je website kan je er weinig verschillen tussen vinden. Wat zijn nou de precieze verschillen en heb je ze wel allebei nodig op je website? Op dat soort vragen krijg je in dit bericht antwoord.

Berichten (Blog Posts)

Als je WordPress als blog gebruikt, dan zal je waarschijnlijk al wel bekend zijn met berichten (of posts). Deze teksten worden in omgekeerde chronologische tijd (dus nieuwste bovenaan) weergegeven op je website. Afhankelijk van je instellingen, kan je deze berichten op je homepagina weergeven of op een aparte blog-pagina.

Doordat de berichten op datum gesorteerd staan, zijn ze bedoeld om “tijdelijk” informatie te bieden. Zo kan je ze bijvoorbeeld voor een nieuwsgedeelte op je website gebruiken. De tekst in een bericht blijft natuurlijk altijd toegankelijk voor wie ernaar zoekt, maar zal niet meer bovenaan blijven staan (tenzij je een bericht sticky maakt). Naarmate de tijd vordert, zal een bericht dus minder makkelijk toegankelijk worden.

Bij berichten is het mogelijk, of eigenlijk verplicht in het geval van WordPress, om ze in categorieën op te delen of tags eraan toe te voegen. Door verschillende categorieën te gebruiken, blijven je berichten ook beter vindbaar. Er kunnen namelijk in verschillende categorieën verschillende berichten bovenaan staan.

De berichten op je website worden ook meegenomen in je RSS feed. Zo kunnen bezoekers van je website zich inschrijven op de feed van je website en automatisch een melding krijgen als je een nieuw bericht hebt geplaatst. In plaats van RSS kan dit natuurlijk ook met social media. Zo is het mogelijk om je berichten automatisch op bijvoorbeeld Twitter of Facebook te plaatsen.

Bij berichten in WordPress is het gebruikelijk dat je bezoekers erop kunnen reageren. Bij een blog is namelijk vaak het idee dat je een bericht schrijft en mensen hier hun eigen mening of waardering over kunnen achterlaten. Indien je liever geen reacties wilt op je berichten, zijn ze natuurlijk ook uit te schakelen via ‘Instellingen > Reacties’.

Ook interessant: Hoe maak ik een bericht?

Pagina’s

Pagina’s zijn bedoeld om “statische” tekst weer te geven. Hiermee wordt bedoeld dat je er teksten mee plaatst die niet, of nauwelijks, zullen wijzigen. Pagina’s zijn daarnaast vaak direct in een menu terug te vinden. Een algemeen voorbeeld waarvoor je een pagina zal gebruiken, is de ‘contact’ of ‘over’ pagina op je website (zie bijvoorbeeld: Over WPsitemaken). Deze pagina bevat namelijk algemene informatie die weinig tot niet zal veranderen. Je zult bijvoorbeeld niet elke maand nieuwe onderdelen aan zo’n pagina toevoegen. Natuurlijk is het wel mogelijk om een pagina aan te passen als er toch iets tussendoor veranderd is.

Doordat de pagina’s gebruik maken van een hiërarchie, is het mogelijk om ze te ordenen. Zo kan je een eigen menu aanmaken met daarin de pagina’s op de posities die je zelf wilt. Je zit dus niet vast aan een chronologische volgorde zoals bij berichten het geval is. Ook is het mogelijk om berichten onder elkaar in te delen. In dat geval maak je gebruik van zogeheten subpagina’s.

Daarnaast worden pagina’s ook als “tijdloos” gezien. De informatie erop blijft (altijd) actueel en er wordt standaard ook geen publicatiedatum weergegeven, zoals bij bericht wel het geval is. Hierdoor worden je pagina’s ook niet weergegeven in de RSS feed van je website en zullen veel publiceer-plugins, zoals Jetpack, ook niet je nieuwe pagina’s publiceren op social media.

Vaak wordt er ook voor gekozen om reacties op pagina’s uit te schakelen. Zo heb je vaak geen behoefte aan reacties op je ‘over’ pagina of op de disclaimer van je website; ze zijn er meer om bezoekers te informeren dan ze op iets te laten reageren.

Ook interessant: Hoe maak ik een pagina aan?

Verschillen op een rijtje

Hieronder vind je, in het kort, de voornaamste verschillen tussen berichten en pagina’s.

Berichten:onderverdelen in categorieëntijdelijkte vinden in RSS feed / social mediabevat tijdstipactuele info (voor die tijd)
Pagina’s:subpagina’s (hiërarchie)statisch / tijdloosniet in RSS feed / social mediabevat geen tijdstipalgemene info

Welke van de twee moet ik gebruiken?

Veel WordPress websites maken van zowel pagina’s als berichten gebruik. Zo wordt er op deze website bij ‘Nieuws gebruik gemaakt van berichten en zijn er bij onderdelen zoals ‘Contact of ‘Over WPsitemaken’ juist pagina’s gebruikt. Het is dus niet verplicht om maar één van de twee opties op je website te gebruiken.

Wil je weten of voor een bepaalde tekst een bericht of pagina beter geschikt is, dan kan je de volgende punten in je achterhoofd houden:
Een bericht kan gecategoriseerd worden en bevat tijdelijke informatie voor die categorie. Na een tijdje zullen er dus nieuwe berichten aan dezelfde categorie worden toegevoegd en zullen oudere berichten “weggestopt” worden. Een voorbeeld hiervan: nieuwsberichten.
Pagina’s daarentegen bevatten meer algemene / statische informatie. Een voorbeeld hiervan: ‘over’ pagina.

Natuurlijk zijn dit enkel voorbeelden en zijn er geen harde regels voor het gebruik van berichten en pagina’s. Je kunt dus altijd zelf uitmaken wat je uiteindelijk voor een bepaalde tekst wilt gebruiken.

2 reacties

  • Aafke Kalse zegt:

    Hartelijk dank voor jullie e-mails over WordPress. (haha, ik let goed op hoe ik het schrijf, dit naar aanleiding van een mail van jullie) Ik lees ze bijna allemaal. Hoewel er nu nog mails zijn die boven mijn pet gaan hoop ik van beginner naar gevorderde te komen. En dat allemaal met julli info!

    • Hoi Aafke,

      Leuk om te horen dat je er wat van leert 🙂 Mocht je zelf dingen hebben waar je graag meer over hoort of problemen hebben waar je tegenaan loopt met je eigen WordPress website, dan kan je dit altijd doorgeven. Ik zal dan proberen om er een bericht over te plaatsen zodat jij, en andere bezoekers, er meer over te weten kunnen komen.

      Groeten,
      Michel

Laat een reactie achter