Accelerated Mobile Pages (AMP) is een initiatief van Google om websites op mobiele apparaten sneller te laden. Je bent het vast al wel eens tegengekomen toen je in Google iets zocht (misschien wel toen je op deze pagina uit kwam) : een bliksemschicht icoon met daarnaast AMP.
Dit houdt in dat de pagina speciaal gemaakt is om snel te kunnen laden, en door Google zelf wordt aangeboden. Klik er maar eens op en je zult zien dat zo’n pagina bijna direct geladen is.
Waarom Accelerated Mobile Pages?
De reden dat Google met dit initiatief gekomen is, is dat ze hopen dat websites beter geoptimaliseerd worden voor mobiele apparaten. Niet iedereen heeft op een mobiel apparaat namelijk toegang tot een snelle internet verbinding. Doordat veel websites tegenwoordig (grote) afbeeldingen gebruiken en allerlei andere data nodig hebben, kunnen deze erg langzaam laden op een mobiel. Hierdoor kan je ook mogelijke bezoekers mislopen, doordat ze zullen afhaken als het laden te lang duurt. De oplossing: simpele webpagina’s die overal snel laden.
Wie gebruiken er Accelerated Mobile Pages?
Naast grote bedrijven zoals Twitter en WordPress, maken steeds meer kleinere websites ook gebruik van AMP. De verwachting is ook dat AMP pagina’s een voorsprong krijgen in Google zoekresultaten. Op dit moment zal dit waarschijnlijk nog niet heel veel uitmaken, maar het is verstandig om er toch alvast aan te beginnen zodat je voorbereid bent op de toekomst (en gelukkig kost het ook weinig moeite).
Accelerated Mobile Pages op je WordPress website
Als je zelf ook gebruik wilt maken van AMP op je WordPress website, dan kan je dit heel gemakkelijk voor elkaar krijgen met behulp van twee plugins. Let er wel op dat op dit moment alleen posts (berichten) worden ondersteund. Bestaat je website dus voornamelijk uit pagina’s, dan zal je het via deze plugins nog niet voor elkaar kunnen krijgen.
De eerste plugin die je nodig zal hebben is AMP. Deze is ontwikkeld door het bedrijf achter WordPress (Automattic) en is natuurlijk gratis te downloaden. Nadat je deze plugin hebt geactiveerd, zullen al je berichten een AMP versie erbij krijgen (en een benodigde link zal worden gelegd tussen je normale bericht en deze AMP versie). Je kunt die zien door naar een bericht te gaan en ‘/amp/’ achter de URL te plakken. Je kunt bijvoorbeeld de AMP versie van dit bericht zien door naar http://www.wpsitemaken.nl/accelerated-mobile-pages-amp-in-wordpress/amp/ te gaan. De volgende keer dat Google je website bezoekt en een bericht ziet, zal het ook doorgestuurd worden naar de AMP versie ervan. Zolang die versie geen fouten bevat (zie het kopje “Controleren op fouten” voor meer informatie), zal na een tijdje je AMP pagina in de Google zoekresultaten worden opgenomen.
Als je, het liefst op een mobiel apparaat, naar de AMP pagina van je bericht bent gegaan en het er goed uit vindt zien, dan ben je eigenlijk zo goed als klaar. Wel zijn er nog twee optionele handelingen die je kunt langslopen: het instellen van tracking via Google Analytics en de kleuren van de pagina aanpassen.
Google Analytics met AMP
Voor Google Analytics kan je de Analytics AMP plugin installeren en instellen. Voor wie al gebruik maakt van de MonsterInsights plugin (vroeger bekend als Google Analytics by Yoast) is deze AMP plugin niet nodig. In plaats daarvan kan je dezelfde plugin gebruiken waarmee je ook de kleuren van de AMP pagina kunt aanpassen; waar we meer over zullen vertellen in de volgende paragraaf.
Kleuren van AMP
Voor sommige zal de standaard kleur van de AMP pagina’s genoeg zijn. Voor wie iets meer controle erover wil hebben, is er de Glue for Yoast SEO & AMP plugin. Deze plugin zal er ook voor zorgen dat analytics tracking wordt ingesteld, als je al van de MonsterInsights plugin gebruik maakt! Na het installeren van de plugin, kun je onder SEO > AMP de kleuren van je AMP pagina aanpassen.
Zo kan je ervoor zorgen dat je AMP pagina bij je volledige website past qua kleurstelling.
Hoe werkt AMP?
Accelerated Mobile Pages zijn geen vervanging voor je volledige WordPress berichten. Het is ook niet zo dat mobiele bezoekers van je website op deze AMP pagina’s uitkomen. In plaats daarvan, maakt alleen Google er gebruik van in Google zoekresultaten. Als een bezoeker dus op iets zoekt en jouw website wordt gevonden, kan Google ervoor kiezen om ze door te sturen naar de AMP pagina zodat ze meteen je bericht kunnen lezen. Dit levert voor jou natuurlijk alleen voordelen op, omdat de bezoeker nu niet zal afhaken door een trage webpagina. Een van de dingen waar je wel rekening mee moet houden is het volgende: als een bezoeker op je AMP pagina op een link klikt naar een ander bericht op je website, zal diegene niet doorgestuurd worden naar een AMP pagina daarvan. Het blijft dus wel van belang dat je normale website ook snel is!
AMP status in Google Webmaster Tools
Om de status van je AMP pagina’s bij te houden, kan je een kijkje nemen in Google Webmaster Tools. Wanneer je daar je website hebt toegevoegd, kun je onder Zoekopmaak > Accelerated Mobile Pages de status ervan zien. Hier zie je niet alleen hoeveel pagina’s door Google zijn geïndexeerd (en hoeveel er dus in de Google zoekresultaten zullen voorkomen), maar ook of er eventuele fouten zijn opgetreden. Mocht je een fout zien, dan is het van groot belang dat je deze zo snel mogelijk oplost. Je AMP pagina’s worden namelijk niet weergegeven in Google als ze fouten bevatten!
Mocht je de melding “We did not find any Accelerated Mobile Pages in your site” te zien krijgen, dan komt dit doordat het een aantal dagen kan duren voordat Google je AMP pagina’s heeft gevonden. Wees niet bang; Google zal ze altijd vinden zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
AMP pagina’s controleren op fouten
Er zijn een aantal mogelijkheden om je AMP pagina’s op fouten te controleren. De eerste optie is via de AMP validator. Je kunt daar de URL van je AMP pagina invullen (dus je bericht URL + /amp/ erachter) en er zal worden aangegeven of er een fout is gevonden, en wat die fout precies inhoudt. Een andere optie is om een Google Chrome plugin te gebruiken en je AMP pagina’s te bezoeken, of je kunt, als je meer gevorderd bent, gebruik maken van de ontwikkelingstools in je browser. In het laatste geval, moet je de ontwikkelingstools openen, naar je AMP pagina gaan, en #development=1
aan de URL toe te voegen. Als er fouten op je pagina zijn, zullen ze in je ontwikkelingstool te zien zijn. Voor nog meer mogelijkheden en verdere informatie, kan je terecht op de officiële Google pagina.
Laat een reactie achter