14 dingen die je na de installatie van WordPress niet moet vergeten

WordPress is natuurlijk heel makkelijk en snel te installeren, maar hierna ben je eigenlijk nog niet helemaal klaar. Er zijn een aantal onderdelen die standaard niet optimaal staan ingesteld. Vandaar dit bericht met de 14 dingen die je meteen na het installeren van WordPress moet doen.

Deze lijst is niet alleen voor de beginnende gebruiker. Ook als je vaak websites installeert kan het handig zijn. Zo kan je de lijst als checklist gebruiken om zeker te weten dat je alles heb gehad wat je wilde doen. Let er natuurlijk wel op dat niet elk onderdeel in de lijst voor elke website toepasbaar zal zijn, maar het is in ieder geval een goed begin.

1. Titel, ondertitel, tijdzone

Tijdens de installatie van WordPress kan je al een titel. Heb je dit niet gedaan, of wil je hem achteraf toch anders hebben, dan kan je deze opnieuw instellen onder ‘Instellingen > Algemeen’. Daar vul je de titel en ondertitel van je website in. Het is belangrijk dat je een goede titel en ondertitel invoert. Deze worden namelijk gebruikt door zoekmachines zoals Google.
Verder is het van belang om de juiste tijdzone in te voeren. Als deze niet goed staat, kan het gebeuren dat de datums bij berichten niet goed staan of een ingepland bericht niet op tijd wordt gepubliceerd. Om er zeker van te zijn dat de tijdzone altijd goed ingesteld staat, kan je bij “Tijdzone” kiezen voor “Amsterdam” (te vinden onder “Europa”). Dan worden zomer- en wintertijd automatisch voor je geregeld.

2. Favicon / iOS pictogram instellen

Zie voor gedetailleerde uitleg de berichten over een eigen favicon maken en het instellen van een iOS icon

3. Permalink

Na een handmatige installatie maakt WordPress gebruik van een onhandige permalink structuur, namelijk http://www.wpsitemaken.nl/?p=123 in plaats van een duidelijke omschrijving die ook beter is voor zoekmachines.

Om de permalinks van je website aan te passen, ga je naar Instellingen > Permalinks en selecteer je daar een gewenste permalink structuur. Meestal zal dit de standaard optie “Berichtnaam” zijn, of een aangepaste structuur waarbij je gebruik maakt van /%postname%.

Lees meer over het aanpassen van de permalink structuur.

4. Onnodige meta tags uit header weghalen

Als je naar de html code van je website kijkt, zal je een aantal meta tags in je header tegenkomen die niet verplicht zijn. Hieronder valt bijvoorbeeld de WordPress versie die je op het moment gebruikt. Deze informatie kan door hackers misbruikt worden, omdat ze precies kunnen zien welke versie je gebruikt en de zwakheden in die bepaalde WordPress versie uitbuiten. Om het versienummer en andere onnodige meta tags weg te halen, kun je een stukje code in je functions.php bestand plaatsen. Dit stukje code is als volgt:

remove_action( 'wp_head', 'wp_generator' );
remove_action( 'wp_head', 'wlwmanifest_link' );
remove_action( 'wp_head', 'rsd_link' );

5. Verwijder standaard berichten en pagina’s en stel de standaard categorie in

Bij een WordPress installatie komen standaard een pagina, bericht en reactie mee om je website vanaf het begin af aan wat aan te kleden. Deze zijn vaak van weinig nut en kunnen dus beter meteen weer verwijderd worden. Je doet dit door onder Berichten > Alle berichten het standaard bericht te selecteren en te kiezen voor verwijderen. Leeg hierna ook meteen je prullenbak, zodat het bericht definitief verwijderd is.

Doe hetzelfde voor de standaard pagina die door WordPress is aangemaakt door naar Pagina’s > Alle pagina’s te gaan.

Als laatste kan je de standaard categorie een andere naam geven. Deze categorie wordt gebruikt om berichten standaard in te plaatsen. Het is dus mooier om deze een naam te geven die bij je website past, in plaats van “Niet gecategoriseerd”.

6. Verwijder ongebruikte thema’s en installeer en activeer het gewenste thema

Bij een WordPress-installatie worden er ook een aantal standaard themes van WordPress meegeleverd: Twenty Fifteen, Twenty Fourteen en Twenty Thirteen. Omdat je toch maar één thema tegelijkertijd kunt gebruiken, is het handig om de overige thema’s te verwijderen. Dit doe je door naar Weergave > Thema’s te gaan en daar te klikken op het thema dat je wilt verwijderen. Wanneer je dit hebt gedaan, opent er een scherm met meer informatie over het betreffende thema en rechts onderin bevindt zich een verwijder optie. Klik hierop en het thema zal worden verwijderd. Herhaal dit voor de overige ongebruikte thema’s, maar zorg ervoor dat je in totaal minstens twee thema’s overhoudt: één die je als thema gebruikt, en één om op terug te vallen mocht er iets met je gebruikte thema fout gaan.

7. Ongebruikte plugins verwijderen

Niet alleen thema’s, maar ook een aantal plugins worden standaard meegeleverd bij WordPress. Ook voor deze geldt dat je ze beter kunt verwijderen als je ze niet gebruikt. Zo heb je standaard een “Hello Dolly” plugin die je gerust kunt verwijderen. Het verwijderen van een plugin gebeurt door naar Plugins > Geïnstalleerde plugins te gaan. Daar aangekomen kan je met de muis over een plugin gaan en kiezen voor “Verwijderen” (dit kan alleen als de plugin niet geactiveerd is, anders moet je hem eerst deactiveren voordat deze optie zichtbaar is).

De standaard Akismet plugin is erg handig om spamreacties op je website tegen te gaan. Wil je echter geen gebruik maken van de mogelijkheid dat mensen kunnen reageren op je berichten, dan zal je ook geen last hebben van spam en kan je deze plugin ook verwijderen.

8. Spam plugin instellen

Wanneer je het toelaat dat mensen reacties op je website achter kunnen laten, dan ga je vroeg of laat te maken krijgen met spam. Om de meeste spam automatisch te ontdekken en verwijderen, kan je de standaard plugin Akismet gebruiken. Meer informatie over het instellen van de plugin kan je hier vinden.

9. Beveiligingsplugin installeren

Je WordPress website beveiligingen is natuurlijk altijd belangrijk. Zo moet je bijvoorbeeld al geen gebruik maken van de standaard admin account. Verder zijn er een aantal plugins zoals Limit login attempts of Login dongle die je kunt installeren om het voor hackers moeilijker te maken zomaar in te kunnen loggen op je website. Verder is je webhost ook belangrijk voor de beveiliging van je website, dus let erop dat je een goede webhost kiest.

10. SEO plugin installeren

Zoekmachineoptimalisatie, of SEO, zorgt ervoor dat je website beter wordt gevonden door zoekmachines. Hoewel WordPress standaard al goed is voor zoekmachines, is er de SEO plugin van Yoast die er nog een schepje bovenop doet. Met de plugin beschik je over de mogelijkheid om de titels en beschrijvingen van je pagina’s te beheren, automatisch een XML sitemap aan te maken en nog veel meer.

11. Bericht revisies uitschakelen

Sinds een poosje slaat WordPress revisies op van je geschreven berichten zodat je snel terug kunt in het geval er een keer iets fout gaat. Het nadeel van deze revisies is dat er standaard geen limiet op zit en ze veel (onnodige) ruimte in je database kunnen innemen. Om die reden is het verstandig om de revisies te limiteren of geheel uit te schakelen. Om dit te doen kan je het volgende stukje code in je wp-config.php bestand plaatsen:

define ('WP_POST_REVISIONS', 5);

Hiermee wordt het aantal revisies op 5 gezet (dit kan je naar eigen wensen aanpassen door het getal te veranderen). Als je de revisies uit wilt schakelen, kan dit met de volgende code:

define ('WP_POST_REVISIONS', false);

Voor meer van dit soort handige stukjes code, of “snippets”, kan je een kijkje nemen in dit bericht.

12. Lees instellingen

Er zijn een aantal onderdelen die je bij Instellingen > Lezen in kunt stellen. Allereerst heb je de optie om aan te geven of je een statische home pagina wilt of juist je laatste blog berichten erop wilt weergeven. Verder vind je hier ook een optie om je website wel of niet in de zoekmachines weer te laten geven. Als je bijvoorbeeld nog met je website bezig bent, kan het handig zijn om deze tijdelijk uit de zoekmachines te houden. Let er goed op dat deze optie uitgevinkt staat als je wilt dat je website gevonden wordt, anders blijft je nieuwe website wel erg rustig.

13. Backups

Regelmatig een backup maken van je WordPress website wordt sterk aangeraden. Mocht er namelijk een keer iets fout gaan, dan is het fijn als je je website weer terug kunt zetten naar een werkende versie; zonder dat je alles kwijt bent. Er zijn een aantal backup plugins beschikbaar die je hiervoor kunt gebruiken, maar sommige webhosts maken al automatisch backups van je website. Het is dus handig om hier even naar te informeren bij je webhosting partij, of desnoods over te stappen naar een webhost die wel backups maakt.

14. Reacties

Afhankelijk van de soort website die je maakt, kan het handig zijn om reacties toe te staan. Dit is in te stellen onder Instellingen > Reacties. Zo is het op deze website bijvoorbeeld mogelijk om op berichten te reageren, maar niet op de pagina’s. Let er wel op dat je een goede anti-spam plugin nodig hebt als je reacties op je website toestaat. Een goede keus hiervoor is bijvoorbeeld Akismet.

Het kan zijn dat deze lijst niet alles omvat wat je aan je website verandert, maar het zal in ieder geval een beginpunt zijn. Mocht je punten weten die volgens jou in deze lijst niet mogen ontbreken, dan ben je altijd welkom om dit in een reactie achter te laten.

Laat een reactie achter