Het wp-config.php bestand is het configuratie-bestand van je WordPress installatie. Tijdens het installeren van WordPress wordt dit bestand aangemaakt, maar daarna wordt er vaak niet meer naar gekeken. Zonde, want er zijn veel dingen mee mogelijk. In dit bericht worden 10 handige tweaks en aanpassingen langsgelopen die je kunt gebruiken in je wp-config bestand.
Meer informatie over het wp-config.php bestand.
1. Secret keys
Als je in het wp-config.php bestand rondkijkt, zal je uiteindelijk de regel ‘Authentication Unique Keys and Salts’ tegenkomen. Een stukje daaronder staan vier (lege) authentication “keys” en vier “salts”. De keys en salts samen zorgen voor een betere beveiliging en versleuteling van je website, dus het is verstandig om deze in te vullen.
Het is aangeraden om voor elk van keys en salts een unieke, lange reeks van tekens in te vullen. Gelukkig is hier een generator voor (gemaakt door WordPress zelf) om ze voor je te genereren. Op het moment dat je de pagina bezoekt, zullen er 8 unieke reeksen voor je worden gegenereerd. Je kunt nieuwe genereren door de pagina te verversen of opnieuw te bezoeken. Je kunt deze reeksen vervolgens in het wp-config.php bestand plakken en je bent klaar.
Voor meer informatie over het aanpassen van de secret keys, kun je dit bericht lezen.
2. Standaard WordPress theme
In het wp-config bestand wordt ook aangegeven wat het standaard (default) thema is. Dit thema wordt gebruikt om als eerste op terug te vallen als er iets fout gaat met je actieve thema, maar wordt ook standaard geactiveerd als WordPress geïnstalleerd wordt. Afhankelijk van je WordPress versie zal het standaard thema verschillen. Voor WordPress 4.1 is dit bijvoorbeeld het Twenty Fifteen thema.
Je kunt het default theme naar eigen wensen aanpassen, door de volgende code aan je wp-config.php bestand toe te voegen:
define('WP_DEFAULT_THEME', 'naam-van-thema-map');
Hierin is ‘naam-van-thema-map’ de naam van de map waarin het thema te vinden is. Je kunt de naam van de map vinden door naar /wp-content/themes/ te gaan en daar te kijken. Let er goed op dat je de naam precies overneemt, anders zal het thema niet door WordPress gevonden worden.
3. Skip WordPress theme updates
Er zijn verschillende WordPress themes beschikbaar die standaard bij een WordPress installatie worden geïnstalleerd. In de meeste gevallen vind je niet al deze standaard themes mooi en zal je er een aantal, of allemaal, verwijderd hebben. Bij het updaten naar een nieuwe WordPress versie, komen er ook vaak updates mee voor deze themes. Als je toch geen gebruik van ze maakt, is het eigenlijk ook niet mogelijk om de updates ervan te ontvangen en dus is het mogelijk om aan te geven dat dit overgeslagen moet worden. Hiervoor hoef je enkel de volgende regel toe te voegen aan het config-bestand:
define( 'CORE_UPGRADE_SKIP_NEW_BUNDLED', true );
Hiermee worden de bestanden in de map ‘wp-content’, oftewel de thema’s, niet langer geüpdatet bij een nieuwe versie van WordPress. Het kan er ook voor zorgen dat de installatie van een nieuwe WordPress versie net iets sneller zal verlopen.
4. Aantal revisies
Sinds WordPress 3.6 worden er automatisch revisies opgeslagen van je berichten en pagina’s. Dit houdt in dat iedere wijziging die je doet, wordt opgeslagen om later naar terug te kunnen gaan in het geval van problemen. Het kan dus heel handig zijn als er iets gebeurd en je terug wilt naar een vorige versie, maar het nadeel is dat alle revisies worden opgeslagen. Als een pagina of bericht dus vaak wijzigt, kan dit oplopen tot tientallen of honderden revisies waarvan de meeste niet relevant meer zijn. Gelukkig is het in het wp-config bestand mogelijk om een limiet in te stellen voor de revisies of ze zelfs uit te schakelen. Hiervoor kan je de volgende code gebruiken:
define( 'WP_POST_REVISIONS', 5 );
Hierin kun je 5 aanpassen naar het gewenste aantal revisies dat je wilt hebben. Als je de revisies volledig wilt uitschakelen, dan gebruik je de volgende code:
define( 'WP_POST_REVISIONS', false );
5. Prullenbak
Als je een pagina of bericht verwijdert in WordPress, wordt deze eerst in de prullenbak geplaatst. Deze is ter beveiliging zodat je niet meteen je bericht of pagina kwijt bent en hem altijd nog terug kan zetten. Standaard wordt de prullenbak na 30 dagen geleegd, maar als je vaak dingen verwijderd kan dit betekenen dat je prullenbak in die tijd erg vol gaat zitten. Het is in het wp-config aan te passen na hoeveel dagen de prullenbak wordt geleegd en het is zelfs mogelijk om de prullenbak uit te schakelen, zodat alles direct (permanent) verwijderd wordt.
Met onderstaande code wordt de prullenbak elke 10 dagen geleegd in plaats van de standaard 30:
define( ‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 10 );
Om de prullenbak uit te schakelen en alles direct, en permanent, te verwijderen, kan je de volgende code gebruiken:
define( ‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 0 );
Als je de prullenbak uitschakelt, zal het niet langer mogelijk zijn om verwijderde onderdelen terug te halen. Let er dus goed op dat je dingen pas verwijdert als je er 100% zeker van bent; weg is namelijk weg.
6. Aangepaste map-locaties
Het is ook mogelijk om de locaties van een tweetal WordPress mappen aan te passen; je ‘wp-content’ en je ‘plugins’ mappen. Ook zijn deze mappen in dat geval te hernoemen indien gewenst. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is de map zelf via FTP op een andere plek te zetten, en eventueel te hernoemen, en WordPress inlichten waar de map in het vervolg te vinden is.
Voeg de code hieronder toe aan je wp-config bestand om je WordPress installatie op de hoogte te brengen van de nieuwe locatie:
define( 'WP_CONTENT_DIR', dirname( __FILE__ ) . 'pad/naar/nieuwe-map' ); define( 'WP_CONTENT_URL', 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST'] . '/pad/naar/nieuwe-map' );
Hierin moet je zelf ‘pad/naar/nieuwe-map’ aanpassen naar het betreffende pad en de naam die je aan de map hebt gegeven. Je kunt de map opnieuw ‘wp-content’ noemen, maar ook een andere naam geven. Zolang de code maar het goede pad en naam bevat, kan je het noemen wat je wilt en plaatsen waar je wilt.
Als de wp-content map wordt verplaatst, worden ook de mappen en bestanden daarin meegenomen (waaronder plugins, themes en uploads). Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen de plugins map te verplaatsen. Dit kan je doen met de volgende code:
define( 'WP_PLUGIN_DIR', dirname(__FILE__) . '/pad/naar/plugins' ); define( 'WP_PLUGIN_URL', 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST'] . '/pad/naar/plugins' );
Hierin moet je zelf nog even het ‘/pad/naar/plugins’ aanpassen naar het daadwerkelijke pad naar de plugin map.
7. Debug modus
In het wp-config bestand zal standaard al de volgende regel code te vinden zijn:
define('WP_DEBUG', false);
Als je dit verandert in
define('WP_DEBUG', true);
zal je in het vervolg foutmeldingen en waarschuwingen in WordPress zien . Dit is handig om over te beschikken als je WordPress installatie niet naar behoren werkt, omdat je dan extra meldingen te zien krijgt die je meer informatie over de oorzaak van het probleem kunnen geven. Ook is het handig om te gebruiken tijdens het ontwikkelen van een plugin of thema.
Het is ook mogelijk om de berichten in WordPress zelf uit te zetten en ze naar een logfile te laten schrijven door de volgende codes te gebruiken:
define('WP_DEBUG_DISPLAY', false); define('WP_DEBUG_LOG', true);
De foutmeldingen en waarschuwingen zijn dan te vinden in het bestand ‘debug.log’ in je wp-content map.
8. Theme & plugin editors
Het is in WordPress mogelijk om thema’s en plugins te bewerken met de ingebouwde editors (‘Weergave > Editor’ en ‘Plugins > Bewerker’). Als je deze niet gebruikt, dan kan je ze ook volledig uitschakelen zodat ze niet meer te zien zijn. Het voordeel van het uitschakelen is ook dat je niet verleid wordt om “even snel” een aanpassing te doen aan een thema of plugin en een foutje erin maakt. Dat resulteert namelijk in veel gevallen tot een ontoegankelijke website.
Om de editors uit te schakelen, voeg je de volgende code toe aan je wp-config bestand:
define('DISALLOW_FILE_EDIT', true);
9. Media prullenbak
Wat veel mensen missen, is een prullenbak voor de media bestanden. Op het moment dat je bijvoorbeeld een afbeelding verwijdert in WordPress, zal deze meteen permanent verwijderd zijn. Gelukkig is dit in het wp-config bestand aan te passen, door de volgende code te gebruiken:
define( 'MEDIA_TRASH', true );
Hierbij wordt er een prullenbak functie beschikbaar gesteld, net zoals bij pagina’s en berichten het geval is. Deze prullenbak maakt ook gebruik van de ingestelde waarden voor het legen ervan. Heb je dus de prullenbak eerder uitgeschakeld (door EMPTY_TRASH_DAYS op 0 te zetten), dan zal de prullenbak van de media bestanden ook niet werken.
10. Ongefilterde uploads voor admins
Het is in de WordPress mediabibliotheek uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan om alle bestandsformaten te uploaden. Dit is natuurlijk handig, maar als je de enige gebruiker van je website bent en een speciaal programma toch wilt uploaden, dan is deze restrictie niet echt nodig. Je kunt in het wp-config bestand deze restrictie weghalen door de volgende code toe te voegen:
define( 'ALLOW_UNFILTERED_UPLOADS', true );
De code zorgt er trouwens niet voor dat alle gebruikers elk bestandstype mogen uploaden; het is alleen voor de adminstrators/beheerders.
Als je nog meer handige wp-config tweaks of aanpassingen weet, laat het dan gerust weten in een reactie.
Lees ook: 16 handige WordPress code snippets
Laat een reactie achter