WordPress Plugins installeren
Voordat een WordPress plugin te gebruiken is, moet deze geïnstalleerd en geactiveerd worden op je website. Net zoals het installeren van een thema, kan het installeren van een plugin op verschillende manieren.
De plugin in WordPress zelf opzoeken en installeren
Om een WordPress plugin vanuit je website te installeren, ga je naar ‘Plugins > Nieuwe plugin’. Daar aangekomen vul je in het zoekvak rechts bovenin de naam van de plugin in die je wilt hebben. WordPress zal automatisch ernaar gaan zoeken en je de resultaten van de zoekopdracht laten zien. Klik bij deze resultaten op “Nu installeren” bij de plugin die je wilt hebben en WordPress zal de plugin automatisch voor je installeren. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de plugin meteen te activeren of dit een andere keer te doen. Als je ervoor kiest om de plugin later te activeren, dan kun je dit vervolgens doen door naar ‘Plugins > Geïnstalleerde plugins’ te gaan. In het overzicht wat je daar vindt, ga je naar de betreffende plugin en je klikt eronder op ‘Activeren’.
Nadat de plugin geactiveerd is, zal de bijbehorende functionaliteit meteen beschikbaar komen. Afhankelijk van de plugin betekent dit ook dat er een extra menu of een extra optie onder ‘Extra’ of ‘Instellingen’ komt te staan voor eventuele instellingen van de plugin.
De plugin in ZIP-formaat uploaden
Als je een plugin in ZIP-formaat hebt gedownload, kun je deze uploaden naar WordPress en zal hij voor je geïnstalleerd worden. Om dit te doen, ga je naar ‘Plugins > Nieuwe plugin’ en klik je bovenin dat scherm op ‘Plugin uploaden’. Er zal een nieuw scherm openen waarin je het ZIP-bestand kunt selecteren. Nadat je dit gedaan hebt, klik je op ‘Nu installeren’ en de plugin zal voor je worden geïnstalleerd.
Nadat de installatie is voltooid, kan je ervoor kiezen om de plugin meteen te activeren of dit later in het overzicht te doen wat te vinden is onder ‘Plugins > Geïnstalleerde plugins’.
De plugin uploaden via FTP
Het is ook mogelijk om plugin via FTP te uploaden naar je website. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat je het eventuele ZIP-bestand, waarin de plugin zit, hebt uitgepakt. Vervolgens open je je FTP programma en ga je naar /wp-content/plugins
vanaf je root map (vaak “public_html” of “www”). Daar aangekomen upload je de map met de naam van je plugin naar de server. Wanneer het uploaden klaar is, ga je op je website naar ‘Plugins > Geïnstalleerde plugins’ en zoek je in het overzicht je zojuist toegevoegde plugin op. Vervolgens kan je de plugin activeren door op ‘Activeren’ te klikken.
Plugins verwijderen
Wanneer je plugins niet meer gebruikt, of ze niet meer bijgehouden worden, is het verstandig om ze te verwijderen. Het is niet alleen goed voor de beveiliging van je website, het zorgt er ook voor dat je geen onnodige ruimte op de server inneemt. Er zijn twee mogelijke manieren om plugins te verwijderen:
Verwijderen vanaf de website
Om een geïnstalleerde WordPress plugin vanaf de website zelf te verwijderen, ga je naar ‘Plugins > Geïnstalleerde plugins’. In het overzicht wat je daar ziet, ga je naar de betreffende plugin toe en klik je op ‘Verwijderen’. Voordat je deze optie ziet staan, moet je wel de plugin gedeactiveerd hebben dus doe dit eerst als dat nog niet het geval was. Vervolgens zal de plugin door WordPress volledig worden verwijderd en ben je klaar.
Verwijderen via FTP
Het is ook mogelijk om een plugin via FTP te verwijderen. Dit is vooral handig als een plugin voor problemen zorgt en je bijvoorbeeld niet je website meer goed op komt. Om de plugin te verwijderen, start je je FTP programma en ga je naar /wp-content/plugins
. Daar aangekomen selecteer je de map met de naam van de plugin en verwijder je deze. Nadat het verwijderen is voltooid, zal de plugin van je website zijn verwijderd.