WP Installeren

Begin met het downloaden van de nieuwste versie van WordPress. Standaard is hij in het Engels, dus als je hem in het Nederlands wilt hebben, kan je hem hier vinden. Nadat de bestanden gedownload zijn, pak je ze uit. Omdat de WordPress map een *.zip bestand is, heb je geen extra software nodig om hem uit te pakken. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies voor “Uitpakken”.

Heb je al een WordPress versie gedownload (in een andere taal) en wil je hem in het Nederlands hebben zonder het bestand opnieuw te hoeven downloaden? Klik dan hier.

Als het WordPress bestand is uitgepakt, zie je een map staan met de naam “WordPress”. Het beste kan je de ingepakte map verwijderen om later niet te gaan twijfelen of je de goede hebt.

Ga nu naar je FTP programma en upload de bestanden die IN de WordPress map staan naar de server. Upload niet de map “WordPress” zelf, want dan ziet je site de bestanden niet. In de meeste gevallen is de map waar je naar upload “public_html” of “www”. Deze map wordt ook wel de “root” genoemd. Wil je WordPress in een subdirectory hebben staan, bijvoorbeeld “www.voorbeeld.nl/blog/”, dan moet je de bestanden in de subdirectory uploaden of je geeft de WordPress map de naam van de subdirectory en upload je hem in de root, dus in dit geval noem je de map “Blog” en upload je hem naar de root van je site.

In de root staan waarschijnlijk al een paar bestanden van je host, zoals foutmelding bestanden (404.shtml) en een bestand genaamd “Index.html”. Dit is de standaard pagina van je host die je ziet als er nog niets op je site staat. Verwijder of hernoem dit bestand, want anders ziet later niemand je homepage. Dit komt omdat WordPress gebruikt maakt van *.php bestanden en *.html gaat voor op *.php.

Nu log je in op de server van je webhost (hoe je daar komt staat waarschijnlijk in een mail die je hebt gekregen toen je het hostingpakket aanvroeg, want het verschilt namelijk per host) en maak je een MySQL database aan. Schrijf Database Naam, Gebruikersnaam en Wachtwoord op, want die heb je later nodig.

Bij de volgende stap kan je kiezen. Wil je dat het wp-config.php bestand door WordPress zelf wordt gemaakt, of doe je het liever handmatig? Persoonlijk raad ik je aan om het handmatig te doen.

Optie 1, Door WordPress zelf: Ga naar het Admin Panel van je host (bij elke host is dit anders, dus meestal geven ze zelf aan waar je die bij hen kan vinden). Log hier in en zoek de map “public_html” of “www” op. Maak deze schrijfbaar door de map de permissie “755” te geven als dit nog niet het geval was. Als dit is gebeurd ga je naar “www.jesite.nl/wp-admin/install.php” (waar “jesite.nl” jouw site mee wordt bedoeld) en als goed is krijg je dan dit te zien:

Klik op “Nu een configuratiebestand aanmaken” En je krijgt het volgende scherm te zien in het Engels:

 

Klik op “Let’s go!” en het volgende scherm verschijnt:

 

Vul hier de gegevens in van je database die je eerder had opgeschreven. De database host is in bijna alle gevallen (99%) “localhost”, dus laat dit zo staan. Let wel op dat je bij het laatste vakje “Table Prefix” iets anders invult dan de standaard wp_ waarde. Dit in verband met hackers die deze Prefix kunnen gebruiken om je site te hacken. Maak hier dus iets anders van. Wat maakt niet uit, zolang het maar met een underscore “_” eindigt.

Als je alles goed hebt gedaan krijg je het volgende scherm te zien:

 

Vul hier een blogtitel in. Meestal is dat waar je site over gaat. Hier was dat “WordPress site maken.” Daarna vul je je eigen email adres in. Zorg ervoor dat dit email adres echt bestaat en van jou is, want hier wordt het ook wachtwoord naar toe verzonden. Dus als je iemand anders zijn email adres per ongeluk intypt, krijgt diegene een wachtwoord waarmee hij kan inloggen op je site. Gelukkig kan je dit later veranderen, maar het is niet erg handig. Als je er zeker van bent dat je email adres klopt, klik je op “WordPress installeren”. Het vinkje bij “Ik wil mijn blog… Technorati” zou ik laten staan, want anders kan je site later niet in Google of andere zoekmachines  gevonden worden.

Hierna krijg je een scherm te zien met daarin je gebruikersnaam (Admin) en een gegenereerd wachtwoord. Open een nieuw tabblad en ga naar “www.jesite.nl/wp-admin” en log in met deze gegevens.

 

 

Optie 2, Zelf maken: 

Het wp-config.php bestand handmatig maken gaat op bijna dezelfde manier als wanneer het door WordPress wordt gemaakt, dus volg de stappen hierboven. Het enige verschil is dat, wanneer je de database naam, etc. hebt ingevuld, je dit scherm te zien krijgt:

 

Selecteer nu alles wat in het vak staat en druk op Ctrl+c om het te kopieren. Open daarna kladblok en plak de geselecteerde tekst hierin door op Ctrl+v te drukken. Ga nu naar “Bestand > Opslaan als…” , zorg er wel voor dat onderaan bij “Opslaan als” , “Alle bestanden (*.*)” is geselecteerd. Geef het bestand daarna de naam “wp-config.php” en sla het op.

Ga nu weer naar je FTP programma en upload het bestand “wp-config.php” naar de root van je site. Je kan controleren of je goed zit door te kijken of je het bestand “wp-config-sample.php” ziet staan. Wanneer het bestand is geupload klik je op “Run the install” en je krijgt het volgende scherm te zien:

Vul hier een blogtitel in. Meestal is dat waar je site over gaat. Hier was dat “WordPress site maken.” Daarna vul je je eigen email adres in. Zorg ervoor dat dit email adres echt bestaat en van jou is, want hier wordt het ook wachtwoord naar toe verzonden. Dus als je iemand anders zijn email adres per ongeluk intypt, krijgt diegene een wachtwoord waarmee hij kan inloggen op je site. Gelukkig kan je dit later veranderen, maar het is niet erg handig. Als je er zeker van bent dat je email adres klopt, klik je op “WordPress installeren”. Het vinkje bij “Ik wil mijn blog… Technorati” zou ik laten staan, want anders kan je site later niet in Google of andere zoekmachines gevonden worden.

Hierna krijg je een scherm te zien met daarin je gebruikersnaam (Admin) en een gegenereerd wachtwoord. Open een nieuw tabblad en ga naar “www.jesite.nl/wp-admin” en log in met deze gegevens.

Op de volgende pagina leg ik je uit hoe het Admin Dashboard werkt. Weet je al hoe dit werkt, klik dan hier om door te gaan naar Thema’s.

Reacties zijn afgesloten.