WordPress website maken

WordPress lokaal installeren

Soms is het handiger om offline onderdelen van je website aan te passen, zodat bezoekers er geen last van ondervinden. Stel dat je bijvoorbeeld een ander thema gaat gebruiken, maar eerst wilt kijken of alles wel goed werkt, of dat je een nieuwe functionaliteit wilt toevoegen. Indien er dan iets fout gaat, en de website tijdelijk niet meer werkt, zouden al je bezoekers hier last van hebben. In zo’n geval is het fijner om het eerst lokaal uit te kunnen proberen. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe je zelf WordPress op je computer kunt installeren en er vervolgens mee aan de slag kunt gaan.

Server software downloaden en installeren
Allereerst hebben we een programma nodig dat als server fungeert. Zonder de server kunnen we bijvoorbeeld geen PHP bestanden uitvoeren. Er zijn hier meerdere programma’s beschikbaar voor zoals LAMP, WAMP, MAMP en XAMPP. De laatste wordt behandeld in dit artikel, want deze is geschikt voor ieder besturingssysteem.

Op de downloadpagina van XAMPP kies je degene voor je besturingssysteem. Nadat XAMPP gedownload is, moet je hem installeren en zal je uiteindelijk het control panel van XAMPP te zien krijgen (indien je deze optie niet te zien krijgt, kun je het na de installatie vinden door te zoeken naar “XAMPP”). Open het control panel en ga vervolgens naar het “Manage servers” gedeelte. Daar aangekomen moet je de “Apache Web Server” en “MySQL Database” opties aanzetten. Dit doe je door een optie te selecteren en vervolgens op “Start” te klikken.

Het kan een aantal seconden duren, maar de status zal veranderen in “Running”. Als alles goed is gegaan, kun je naar localhost gaan en zou je de XAMPP startpagina moeten zien. Het is mogelijk dat je hierop informatie ziet over WordPress installeren via BitNami. De uitleg hiervan kun je vinden onder het kopje “Installeren via BitNami”. Installeer je WordPress liever op de traditionele manier, en zonder de standaard plugins die BitNami erbij installeert, dan kan je het BitNami gedeelte overslaan en beginnen bij “Installeren op de traditionele manier”.

Installeren via BitNami
Je kunt hier een installer downloaden om WordPress te installeren op je XAMPP server. Let er goed op dat je de juiste versie neemt (dus voor het goede besturingssysteem). Als je op de download knop klikt, krijg je een venster te zien waarin gevraagd wordt om in te loggen. Dit is gelukkig niet verplicht, want je kunt ook onderin klikken op “No thanks, just take me to the download” om meteen het bestand te downloaden.

Als het bestand gedownload is, klik je het aan volg je de instructies van het programma. Er zal tijdens de installatie gevraagd worden om een administrator account aan te maken voor de WordPress website en ook een naam voor de blog. Hier kun je invullen wat je zelf wilt, zolang je de gegevens maar onthoudt! Deze zijn later nodig om in te loggen op je lokale WordPress installatie.

Wanneer er gevraagd wordt om een installatie type, dan kan je kiezen voor “Development Settings”, omdat de website toch alleen voor lokaal gebruik is.

Als WordPress geïnstalleerd is, is deze te vinden door op localhost in het linker menu te kiezen voor “Applications”. Daar zal je de BitNami WordPress module aantreffen en door op “access” te klikken, kun je naar je lokale WordPress installatie gaan. Vervolgens kun je daarop inloggen en je bent klaar voor lokaal gebruik. Voor verdere informatie over de WordPress installatie, kun je verder lezen vanaf het kopje “Website data importeren“.

Installeren op de traditionele manier
Allereerst hebben we WordPress nodig. Het beste is om de WordPress versie hetzelfde te houden als degene die op je website draait. Als je dit niet doet, zou het voor kunnen komen dat iets lokaal wel werkt en op je website vervolgens niet (of andersom). Je kunt de laatste Nederlandse versie hier downloaden, en de laatste Engelse versie hier. Zorg ervoor dat je de WordPress bestanden ergens neerzet waar je er makkelijk bij kan (bijvoorbeeld op je bureaublad).

MySQL database toevoegen
Voordat we kunnen beginnen met WordPress installeren, moeten we eerst een database ervoor aanmaken. Hiervoor gaan we naar phpmyadmin. Ga vervolgens naar “Databanken” (Databases) in het menu bovenin. Maak vervolgens een nieuwe database aan door een naam op te geven en te kiezen voor “Aanmaken”.

Database gebruiker aanmaken
Nu dient er nog een gebruiker voor de database te worden aangemaakt. Dit doen we door eerst onze database te selecteren in het linker menu. Vervolgens klikken we op “Rechten” en kiezen we voor “Gebruiker toevoegen”. In het venster dat opent, hoef je alleen een gebruikersnaam en (optioneel) een wachtwoord in te voeren. Om er zeker van te zijn dat je genoeg rechten hebt, kun je bij “Machine” de optie “Lokaal” selecteren en helemaal onderin bij “Globale rechten” de optie “Selecteer alles” aanvinken. Daarna kan je rechts onderin op “Start” klikken en de gebruiker zal aangemaakt zijn.

WordPress installeren
Het installeren van WordPress op de lokale server gaat hetzelfde als op een webserver, maar voor het zover is moeten we de bestanden eerst op de juiste plek plaatsen. We doen dit door in de normale verkenner van je besturingssysteem naar de htdocs map van XAMPP te gaan (C:/xampp/htdocs op windows en /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs op Mac OS X). Daar aangekomen, plaats je de eerder gedownloade WordPress map hierheen. Zorg er daarbij voor dat je de uitgepakte “wordpress” map kopieert, en niet het .zip bestand of de losse bestanden. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je via localhost/wordpress/wp-admin/install.php beginnen met de installatie zoals hij hier beschreven staat. Bij het instellen van de database moet je de gegevens gebruiken die je zelf eerder hebt aangemaakt.

Website data importeren
Nu WordPress geïnstalleerd is, moet er nog wat data op de website komen om hem goed te kunnen gebruiken voor het testen of uitproberen van onderdelen. Je kunt ervoor kiezen om de data van je huidige website te over te nemen, maar er is ook standaard test data beschikbaar van WordPress.

Om de test data op je lokale website te krijgen, log je erop in door naar localhost/wordpress/wp-admin te gaan. Daar aangekomen ga je naar Extra > Importeren. Vervolgens moet je voor de optie “WordPress” kiezen en opent er een nieuw venster waarin je de WordPress Importer plugin kunt installeren. Indien er gevraagd wordt voor FTP gegevens, dan kan je hier (pagina tijdelijk nog niet beschikbaar) een oplossing vinden om van dit probleem af te komen.

Wanneer de plugin is geïnstalleerd, en je hem hebt geactiveerd, kan je deze gebruiken door naar Extra > Importeren te gaan en te kiezen voor WordPress. Daar aangekomen kies je het zojuist gedownloade .xml bestand en klik je op “Bestanden uploaden en importeren”. In het volgende venster kan je nog instellen onder welke gebruiker de bestanden moeten worden gezet. Nadat je dit hebt ingesteld, klik je op “Submit” en het uploaden zal van start gaan. Wacht nu totdat de volgende pagina geladen is (dit kan even duren) en de bestanden zullen op je lokale website staan. Wanneer je de website nu bezoekt, zal je zien dat hij vol staat met standaard berichten.

Klaar!
Je hebt nu WordPress lokaal geïnstalleerd en kunt er mee aan de slag gaan. Let er wel op dat de server altijd moet draaien als je lokaal aan WordPress wilt werken. Mocht het dus zo zijn dat je naar localhost gaat en niks ziet, kijk dan eerst of de server wel aan staat. Je kunt de server weer uitzetten door de opties te selecteren en “Stoppen” te kiezen. Vervolgens kan je het programma gewoon afsluiten.