Je kunt natuurlijk WordPress handmatig installeren, maar het kan ook een stuk sneller door Installatron te gebruiken. Installatron is een plugin voor de controlepanelen DirectAdmin, CPanel en Plesk. Afhankelijk van je webhosting-provider, kunnen ze gebruik maken van deze controlpanelen en is Installatron wel of niet geïnstalleerd. Wanneer Installatron geïnstalleerd is, kan je deze gebruiken om veel systemen, waaronder WordPress en Magento, met één druk op de knop aan te maken. Hieronder wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.
Inloggen en Installatron vinden
Allereerst moet je natuurlijk kijken of Installatron geinstalleerd is. Dit doe je door naar je controlepaneel van je webhost te gaan. Vaak krijg je hiervan de inloggegevens wanneer je je webhosting pakket hebt afgesloten, dus mocht je ze niet (meer) weten dan is het vaak mogelijk om het in je mail terug te zoeken.
Wanneer je bent ingelogd op het controlepaneel, gaan we op zoek naar Installatron. Vaak vind je in het overzicht onder het kopje “Geavanceerd” een optie zoals “Installatron Application Installer” of “Installatron Script Installer”. Klik daarop en je krijgt een overzicht te zien van de applicaties die Installatron voor je kan installeren. Ga hier naar het gedeelte over “Content Management Systemen”, zoek daar WordPress op en klik erop. Standaard zal Installatron al veel gegevens voor je hebben ingevuld. Je hoeft in de meeste gevallen dus alleen de velden langs te lopen om te kijken of ze goed staan.
WordPress installeren
Er zal een venster openen waarin je rechts bovenin de optie “Install this application” vindt. Klik hierop en een nieuw venster opent waarin je een aantal gegevens moet invullen.
Allereerst het domein. Hier moet je opgeven waar je WordPress geïnstalleerd wilt hebben. Standaard zal deze op je huidige domein staan en dit is in de meeste gevallen goed. Mocht je echter over meer domeinnamen beschikken, dan kan je hier ook een andere uit de lijst selecteren. Het pad dat een optioneel veld is, is bestemd voor als je WordPress in een subdirectory wilt hebben. Stel dat je WordPress op www.jewebsite.nl/blog/ wilt installeren, dan vul je hier “blog” in. Als je het veld leeg laat, wordt WordPress op de root van je website geïnstalleerd.
Vervolgens kan je een WordPress versie kiezen die je wilt gebruiken voor de installatie. Het is verstandig om de nieuwste, stabiele, versie te nemen. Deze wordt gekenmerkt doordat er “(aanbevolen)” achter staat. De taal van de WordPress versie kan je eronder kiezen.
Zoals je kunt zien in de afbeelding hierboven, wordt het nu tijd om een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen waarmee je later kunt inloggen op je WordPress website. Als gebruikersnaam kun je kiezen wat je wilt, zolang het maar geen “Admin” is. Deze werd eerst namelijk als standaard gebruiker geïnstalleerd en is, in verband met de vele hackers, niet meer veilig. Natuurlijk is het ook verstandig om een sterk wachtwoord in te stellen. Als het goed is zal Installatron hier al een wachtwoord voor je hebben ingevuld. Dit is een erg sterk wachtwoord en het is geen slecht idee om deze gewoon te gebruiken. Vul verder een e-mail adres in wat aan de admin-account kan worden gekoppeld en geef een titel (website naam) en subtitel (website tag) voor je website op. Op deze website is de naam bijvoorbeeld “WordPress website maken” en is de tag “Stap voor stap je eigen website”.
Hierna volgen een aantal opties die je aan of uit kunt zetten. De eerste heeft te maken met two-factor authenticatie. Hiervoor zal Clef worden geïnstalleerd op je website en zal je gebruik moeten maken van hun app om op je website in te kunnen loggen. Standaard zal deze optie aangevinkt zijn. Wil je het liever niet, dan kan je hier “Do not enable two-factor authentication” aanvinken.
Vervolgens heb je de optie om een limiet op het aantal mislukte pogingen te hebben. Hiermee zal Limit login attempts op je website worden geïnstalleerd en het is aangeraden om deze optie aangevinkt te laten.
Als laatste is er nog de multi-site optie. Deze hoef je alleen aan te zetten als je meerdere WordPress websites met elkaar wilt kunnen koppelen.
Uiteindelijk zijn er nog een aantal geavanceerde opties. Deze gaan over het aanmaken van een MySQL database voor WordPress, het ontvangen van notificaties en de locatie waarop eventuele backups zullen worden opgeslagen. In principe is het handiger om Installatron deze instellingen voor je aan te maken. Het scheelt namelijk een hoop werk.
Als alles is ingevuld, klik je onderaan op “Installeren” en WordPress zal voor je worden geïnstalleerd. Wanneer de installatie is voltooid, krijg je een scherm te zien met de links naar je website en waar je in kunt loggen. Deze gegevens worden ook per mail verstuurd naar het e-mail adres dat je eerder had ingevuld.
Je bent nu klaar met de installatie en kunt beginnen aan je eigen WordPress website. Als je een rondleiding wilt door het WordPress systeem, dan kan je verder gaan bij de berichten over het WP admin dashboard. Je kunt natuurlijk ook meteen door gaan naar de thema’s, zodat je je website een ander uiterlijk kunt geven.