Mocht een automatische update van WordPress mislukken, heb je geen toegang tot automatische updates of wil je bijvoorbeeld een bèta versie installeren, dan kan een handmatige update uitkomst bieden. De vraag is natuurlijk hoe dit in zijn werking gaat en wat je er allemaal voor nodig hebt. In dit bericht wordt alles van begin tot eind langsgelopen, zodat je aan het eind zonder problemen je WordPress website handmatig hebt geüpdatet.
Voordat je begint (optioneel)
Voordat je begint met de update, is het verstandig om een aantal punten langs te lopen:
WordPress vereisten
Loop allereerst langs of je webhosting pakket aan de eisen voldoet van de nieuwe WordPress versie. Je kunt de laatste vereisten hier vinden op de WordPress website. Op het moment van schrijven dient je website over minimaal PHP versie 5.2.4 (5.4 aanbevolen) en MySQL versie 5.0 (5.5 aanbevolen) te beschikken.
Backup maken
Vervolgens is het aangeraden om een backup te maken van je website. Hoewel er weinig fout kan gaan bij een update, is het toch altijd een fijn gevoel dat je iets hebt om op terug te kunnen vallen.
Plugins langslopen
Als laatste kan je je plugins tijdelijk langslopen om te kijken of ze met de nieuwe WordPress versie overweg kunnen. Ook is het aanbevolen om de plugins voor de update uit te schakelen, zodat je na de update niet tegen rare problemen oploopt zoals het beroemde Witte scherm in WordPress.
WordPress handmatig updaten
Ben je helemaal klaar voor de update? Dan gaan we beginnen:
1. WordPress downloaden
Download allereerst de laatste versie van WordPress. Je kunt de Nederlandse versie hier vinden en de Engelse versie hier. Nadat je dat gedaan hebt, pak je het gedownloade .zip bestand uit. Je zult nu een map genaamd ‘wordpress’ moeten hebben.
2. Oude bestanden overschrijven
Nu we de nieuwe versie van WordPress hebben, is het tijd om een FTP programma op te starten. Ga vervolgens in het FTP programma naar de locatie waar je WordPress oorspronkelijk hebt geïnstalleerd (vaak de root). Daar aangekomen, verwijder je de mappen ‘wp-admin’ en ‘wp-includes’. Daarna upload je de nieuwe versies van deze twee mappen naar je website.
Het volgende wat moet gebeuren, is de map ‘wp-content’ updaten. Hiervoor moet je de map op je webserver openen, en de bestaande versies van de standaard thema’s hierin verwijderen. Vervolgens upload je de nieuwe versies van de thema’s naar deze map.
Als je wel gebruik maakt van een standaard WordPress thema, let dan goed op met het verwijderen ervan. Als je geen gebruik maakt van een child theme, worden namelijk je aanpassingen ook verwijderd!
Het enige wat nu nog resteert, is de losse bestanden (zoals index.php, wp-login.php, etc.) uploaden die in je WordPress map te vinden zijn. Ga hiervoor weer terug naar de locatie waarop WordPress is geïnstalleerd, en upload daar alle losse bestanden. Hierbij zal je dus de oudere bestanden moeten overschrijven.
3. Inloggen website
Nu je alle nieuwe bestanden op je webserver hebt geplaatst, ga je terug naar je website. Probeer hierop in te loggen en je zult waarschijnlijk een melding krijgen dat je database bijgewerkt moet worden. Klik in dat geval op ‘WordPress database bijwerken’ en wacht even totdat dit gebeurd is.
Vervolgens krijg je de melding dat WordPress is bijgewerkt, met een knop ‘Doorgaan’. Klik daarop en je komt op het inlogscherm van je website terecht.
4. Laatste puntjes
Gefeliciteerd, je hebt nu handmatig je WordPress versie bijgewerkt. Om vreemde problemen te voorkomen, is het aangeraden om je browsegegevens en cookies te wissen. Het kan namelijk voorkomen dat je browser een bepaald (oud) bestand verwacht, terwijl dit in de nieuwe versie niet langer bestaat of juist is aangepast.
Verder moet je ook niet vergeten om je plugins weer te activeren als je deze voor de installatie had uitgeschakeld.
Heb je iets aan dit bericht gehad? Overweeg dan om WPsitemaken te volgen op Twitter, Facebook of Google+. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden van de nieuwste berichten.
Heb je liever de berichten in je mail? Dan is het ook mogelijk om je in te schrijven op de nieuwsbrief.