Op het moment dat je WordPress een tijdje gebruikt, ben je vast al wel eens tegen het woord ‘Sidebar’ aangelopen. Een sidebar, of zijbalk, in WordPress is simpel gezegd een gedeelte van je website waarop je widgets kunt plaatsen. Wil je weten wat je met de sidebar kunt doen, hoe je deze kunt uitschakelen, de positie ervan aanpassen, of meer, dan zit je goed. In dit bericht zal je precies uitgelegd worden wat de mogelijkheden met de WordPress sidebar zijn.
Sidebar
Zoals eerder genoemd, is de sidebar een gedeelte waar je zogeheten widgets kunt plaatsen. Om die reden wordt het ook wel aangeduid met ‘widget ready area’. Afhankelijk van het WordPress theme dat je gebruikt, zal je geen, één of meerdere sidebars ter beschikking hebben. In veel gevallen is het ook mogelijk om verschillende layouts uit te kiezen, waardoor de sidebar op verschillende plekken te plaatsen is of zelfs helemaal weg te halen is op bepaalde pagina’s. Meer informatie hierover vind je in het gedeelte ‘Sidebar positioneren / weghalen’.
Hoewel de naam ‘Sidebar’ suggereert dat het altijd een zijbalk is, kan het ook voorkomen dat je “sidebar” een horizontale rechthoek is die de volledige breedte van je website in gebruik neemt. Op deze website is de footer (het onderste gedeelte van de pagina) bijvoorbeeld ook een sidebar. Hierin staan op dit moment drie widgets die elk een aantal pagina’s in lijstvorm laten zien.
Wat kan je met de sidebar?
De functie van een sidebar is het mogelijk maken van verschillende informatie die niet met inhoud van je bericht of pagina te maken hoeven hebben. Zo kan je een bericht op je website hebben staan met in de sidebar advertenties, deel-knoppen, de laatste reacties en noem maar op. Al deze opties worden door middel van widgets gerealiseerd (te vinden onder ‘Weergave > Widgets’). Standaard komt WordPress al met een aantal widgets die je hiervoor kunt gebruiken. Je kunt deze simpelweg verslepen naar de sidebar die je wilt en ze zullen meteen zichtbaar worden op je website.
Als je meer van dit soort widgets wilt, dan zijn er veel plugins beschikbaar die nieuwe widgets aan je website toevoegen. Je kunt ze in de meeste gevallen vinden door te zoeken op ‘WordPress widget’ gevolgd door de specifieke functie die je widget moet hebben. Als voorbeeld: social media knoppen in een widget zijn te vinden door te zoeken op ‘WordPress widget social media’. De eerste link die je dan vindt, is in veel gevallen die van de WordPress website zelf en je komt direct bij een plugin ervoor uit.
Sidebar positioneren / weghalen
In veel gevallen, vooral als je gebruik maakt van een premium theme, is het mogelijk om de positie van de sidebar aan te passen of hem zelfs volledig weg te halen. In de meeste gevallen wordt dit aangeduid door een standaard ‘layout’ van je website en is het op meerdere manieren aan te passen. De eerste manier is door de standaard layout in te stellen. Deze optie is meestal te vinden in de thema opties van je thema (‘Weergave > Thema opties’). Je kunt dan aangeven welke layout er standaard voor je pagina’s en berichten gebruikt moet worden.
Het is vervolgens ook mogelijk om de standaard layout per bericht en pagina te overschrijven. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je bij een bepaalde pagina juist geen sidebar wilt tonen. De optie hiervoor kun je vinden tijdens het bewerken van de betreffende pagina (of bericht).
Probleem: Geen Sidebar aanwezig op website
Het kan voorkomen dat je onder ‘Weergave > Widgets’ geen sidebars ziet staan. In dat geval bevat je website geen widget ready areas en is het helaas niet mogelijk om een sidebar te gebruiken.
Vind je echter wel een sidebar onder ‘Weergave > Widgets’, maar zie je hem niet terug op je website, dan kunnen er twee oorzaken zijn:
- Je hebt in de thema opties de sidebar standaard uitgeschakeld staan. Kijk dus eerst of je hier iets over kunt vinden en pas dit aan. Je kunt er ook voor kiezen om bij een individueel bericht of pagina de sidebar aan te zetten.
- Let goed op hoe de sidebar heet waarop je de widget versleept hebt. Als er bijvoorbeeld ‘footer’ staat, dan zal deze niet in een zijbalk op je website te vinden zijn maar juist onderaan een pagina of bericht. Ook kan het voorkomen dat sommige sidebars alleen in speciale gevallen te zien zijn, zoals een ‘berichten sidebar’ die alleen te zien is op berichten waar je deze sidebar hebt aangezet tijdens het schrijven ervan.