Het komt nog wel eens voor dat de drag-and-drop functionaliteit bij de WordPress widgets ineens niet meer naar behoren werkt. Gelukkig is het in de meeste gevallen snel en gemakkelijk op te lossen. In dit bericht worden de verschillende mogelijkheden hiervoor besproken.
Thema / plugins deactiveren
Het eerste wat je na moet gaan, is of je thema niet dwars zit. Activeer dus een ander thema, bijvoorbeeld Twenty Fifteen, en kijk of je de widgets nu weer kunt verslepen. Is dit niet het geval, dan kan je je gewone thema weer activeren en gaan we door naar de plugins.
Voor de plugins geldt hetzelfde als het thema; we moeten nagaan of er een voor het probleem zorgt. Het eerste wat we dus gaan doen, is alle plugins deactiveren. Je kunt dit sneller doen door alle plugins te selecteren, vervolgens bovenin de optie ‘Deactiveren’ te selecteren en op ‘Uitvoeren’ te klikken. Nu alle plugins zijn gedeactiveerd, ga je weer naar de widgets en kijk je of ze nu wel te verslepen zijn. Als ze nog steeds niet te verslepen zijn, kan je verder naar de het gedeelte over ‘Google Libraries’. Zijn je widgets wel te verslepen, dan zit het probleem dus in een plugin. Om erachter te komen welke plugin dit is, dien je ze één voor één opnieuw te activeren en steeds te kijken bij welke het probleem ontstaat. Wanneer je de probleem-plugin hebt gevonden, is het verstandig om deze gedeactiveerd te houden en een alternatieve plugin te zoeken.
Google Libraries
In WordPress wordt er veel gebruik gemaakt van Javascript. De gebruikte scripts worden met de bestanden meegeleverd, maar zijn ook toegankelijk vanaf Google’s library API. De versleepmogelijkheid van de widgets wordt ook door een script geregeld. Een mogelijke oorzaak van het niet langer kunnen verslepen van de widgets, kan komen doordat het script niet meer naar behoren werkt (bijvoorbeeld na een update van WordPress). Wanneer je in dat geval over gaat naar de scripts die in de Google Libraries te vinden zijn, weet je dat je altijd van de juiste gebruik maakt.
Voor WordPress is er een plugin beschikbaar die voor je regelt dat de Google scripts gebruikt zullen worden: Use Google Libraries. Je hoeft deze plugin alleen te installeren en activeren en hij zal meteen zijn werk gaan doen. Je kunt na het activeren van de plugin dus meteen kijken of je WordPress widgets weer te verslepen zijn.
WordPress bestanden opnieuw uploaden
Als je WordPress widgets na de voorgaande stappen nog steeds niet werken, dan heb je nog de mogelijkheid om de WordPress bestanden te vervangen. Hiervoor moet je WordPress opnieuw downloaden (EN, NL) (let erop dat je dezelfde versie en taal downloadt als degene die op je website geïnstalleerd staat). Vervolgens pak je het gedownloade bestand uit en start je je FTP programma. Ga hierin naar de root van je website en kijk of je de mappen wp-admin en wp-includes ziet staan; dan zit je namelijk goed. Zoek nu je gedownloade WordPress bestand op en pak daarvan de mappen wp-admin en wp-includes en upload deze naar je website. Je zult de melding krijgen dat deze mappen al bestaan, dus zorg ervoor dat je aangeeft dat je ze wilt overschrijven. Nadat deze twee mappen opnieuw zijn geüpload, zou het weer mogelijk moeten zijn om je WordPress widgets te verslepen.