WordPress website maken

Blokkeer spam met het nieuwe No CAPTCHA reCAPTCHA

Als je het op je WordPress website mogelijk maakt voor bezoekers om te reageren, dan zal je ongetwijfeld met spam te maken hebben gekregen. Gelukkig komt WordPress standaard met Akismet, die de spam reacties eruit filtert en automatisch als ‘spam’ markeert zodat je ze niet hoeft te zien.

Nog beter is natuurlijk als de spam reacties niet geplaatst worden. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een zogeheten CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Dit voegt een afbeelding toe die tekst bevat en die tekst moet door de gebruiker worden ingevuld om te laten zien dat ze geen spambot zijn. Helaas is dit wel een extra handeling voor je bezoekers en wordt het niet altijd gewaardeerd.

No CAPTCHA reCAPTCHA

Dit is waar Google om de hoek komt kijken. Sinds er grote vooruitgangen geboekt zijn in het veld van kunstmatige intelligentie en het herkennen van beelden, zijn er programma’s die de ouderwetse afbeelding CAPTCHA’s in bijna 100% van de gevallen kan oplossen. Resultaat: nog steeds spam ook al gebruik je een CAPTCHA.

Google kwam pas met een aankondiging voor een nieuwe techniek, genaamd No CAPTCHA reCAPTCHA. In plaats van dat er een afbeelding met tekst verschijnt die door de gebruiker moet worden overgetypt, hoeft er alleen nog maar een vinkje gezet te worden (zie afbeelding hieronder:)

Als de gebruiker vervolgens ervan verdacht wordt een spambot te zijn, zullen er aanvullende uitdagingen weergegeven worden.

Hoe kan je No CAPTCHA reCAPTCHA zelf gebruiken?

Het eerste wat je moet doen is de plugin No CAPTCHA reCAPTCHA installeren en activeren. Nadat dit is gedaan, zal er een extra menu worden toegevoegd waar je de instellingen van de plugin kan vinden; klik hierop.

Om van No CAPTCHA reCAPTCHA gebruik te maken, zal je twee API sleutels moeten ingeven. Deze zijn hier gratis te halen (of door op ‘Grab it here’ te klikken bij de instellingen). Je zult dan op de volgende pagina uitkomen (nadat je ingelogd bent op je Google account):

Bij label kun je invullen waarvoor je de sleutel gaat gebruiken. Dit is alleen om later (stel dat je meer sleutels gaat gebruiken) kunt terughalen welke sleutel bij welke website hoort of welk onderdeel ervan. In het veld eronder, vul je je domeinnaam in. In mijn geval was dat ‘wpsitemaken.nl’. Als je gebruikt maakt van subdomeinen, dan hoef je niet voor de subdomeinen een aparte sleutel op te halen; je mag die van het hoofddomein gebruiken.

Als alles is ingevuld, klik je op ‘Register’ en je zal een nieuw scherm te zien krijgen. Op dit scherm worden de twee API sleutels weergegeven, dus kopieer deze en plak ze in de betreffende velden in het instellingen-scherm van de plugin.

Vervolgens kan je nog een aantal andere instellingen aanpassen in dit scherm, zoals de plekken waar de plugin gebruikt zal worden. Er worden drie plekken ondersteund: het reactieformulier, het registratieformulier en het inlogformulier.

De plugin geeft je ook de mogelijkheid om een kleurschema (licht of donker), een taal en een error bericht te kiezen. Waarschijnlijk zal je hiervan het error bericht willen aanpassen, want deze staat standaard in het Engels gegeven.

Als alles is ingevuld, klik je op ‘Save all changes’ en je bent klaar. Je kunt je website bezoeken om de No CAPTCHA reCAPTCHA plugin in actie te zien.