Je wilt dus een eigen website maken met WordPress als CMS. De vraag is natuurlijk, wat is hier allemaal voor nodig en hoe gaat het in zijn werk? Op deze pagina vind je stap voor stap uitleg van de onderdelen die je moet regelen om een eigen website te maken. Als je overal aan voldoet, kan je verder met het installeren van WordPress en voor je het weet heb je je eigen website online!
1. Een idee
Je website begint natuurlijk met een idee. Zo kan je bijvoorbeeld een hobby hebben die je met mensen wilt delen, een eigen webshop willen maken of gewoon een informatieve website willen beginnen waarmee je (eventueel) nog geld kunt verdienen ook!
Zorg er dus voor dat je alvast een idee hebt waar je website over zal gaan of waar de focus op ligt. Dit helpt namelijk met het uitzoeken van een domeinnaam in de volgende stap.
2. Een domeinnaam vastleggen
Om mensen te bereiken, moet je natuurlijk een eigen plekje op het grote Internet zien te krijgen: oftewel een domeinnaam. Er zijn een aantal onderdelen waarop je moet letten bij het registreren van een domeinnaam:
- Zorg ervoor dat je domeinnaam met het onderwerp van je website te maken heeft. Zo is het niet alleen duidelijk voor je bezoekers waar je website over zal gaan, maar is het ook nog eens goed voor de SEO ervan. Als je een website voor een bedrijf maakt, dan is het vaak aangeraden om de bedrijfsnaam als domeinnaam te registreren, mits deze niet te lang is.
- Hou je domeinnaam zo kort en pakkend mogelijk. Als je een lange of onduidelijke domeinnaam gebruikt, zal het voor mensen lastiger zijn om deze te onthouden. En uiteindelijk wil je natuurlijk dat mensen op je website terecht komen. Mocht je een goede domeinnaam hebben, maar denken dat hij te lang is, dan kan je proberen om afkortingen erin te gebruiken. Gebruik er natuurlijk niet te veel, anders loop je kans dat je domeinnaam weer onduidelijk wordt.
- Let op dat je geen geregistreerde merknamen in je domeinnaam gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om ‘WordPress’ in je domeinnaam te gebruiken (‘WP’ mag daarentegen wel). Doe je dit wel, dan loop je de kans dat ze je verplichten om te stoppen met je website en een andere domeinnaam ervoor te gebruiken. In dat geval was het natuurlijk veel beter geweest als je meteen een wel toegestane domeinnaam had geregistreerd. Buiten WordPress zijn er natuurlijk meer merken, dus loop altijd even na of een bepaalde merknaam wel gebruikt mag worden: zo krijg je later geen ongewenste verrassingen.
Als je een goede domeinnaam hebt bedacht, moet je nagaan of deze nog vrij is om te gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de ‘Domein Checker’ aan de rechterkant van de website te gebruiken, of door je domeinnaam op deze website in te vullen. Wanneer je domeinnaam nog vrij is, kan je hem meteen registreren, of wachten tot na de volgende stap waarin we verschillende webhosting-pakketten zullen langslopen.
3. Een geschikt webhosting pakket uitzoeken
Als je een goede domeinnaam in gedachten hebt, en hij is nog beschikbaar, dan wordt het tijd om een hostingpakket te zoeken. Je hoeft op dit moment nog niet de domeinnaam geregistreerd te hebben. In de meeste gevallen kan je de domeinnaam en het hostingpakket bij dezelfde provider afsluiten.
Voordat je zomaar een willekeurig hostingpakket bij een provider afsluit, zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten:
- Zorg dat je hostingpakket minimaal over PHP versie 5.2.4 beschikt (versie 5.4 of hoger is tegenwoordig zelfs aangeraden).
- Zorg ervoor dat het mogelijk is om minimaal 1 MySQL database aan te maken. Niet elk hostingpakket, met name de goedkopere, beschikt hier namelijk over. Ook moet de MySQL versie minstens 5.0 zijn, maar versie 5.5 of hoger is aangeraden.
- Om later de URL’s van je website mooier te kunnen maken, is het ook aangeraden om over de mod_rewrite Apache module te beschikken.
Op deze pagina behandelen we één webhosting provider, die wij zelf als beste uit de bus vinden komen. Heb je liever een gedetailleerde beschrijving van een aantal andere webhosting providers en wat zij te bieden hebben, dan kan je een overzicht vinden op deze pagina.
Nu we weten aan welke eisen het hostingpakket moet voldoen, gaan we op zoek. Een goede (WordPress) webhost is Xel Media Webhosting. Zij bieden verschillende soorten webhosting pakketten, waaronder pakketten speciaal gericht op WordPress websites. Als je een beginnende gebruiker bent, wordt zo’n WordPress pakket aangeraden. Je krijgt dan namelijk extra ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen en ze installeren WordPress ook nog eens voor je op je website! Je kunt dan meteen van start met het invullen van je WordPress website, zonder dat je je over de technische kant zorgen hoeft te maken.
Indien je niet deze extra ondersteuning nodig hebt, kan je ook een gewoon hostingpakket bij ze afsluiten. Let er in dat geval wel op dat je NIET het ‘Lite Starter’ pakket koopt. Daar is het namelijk niet in mogelijk om een MySQL database aan te maken en dit is wel één van de vereisten van WordPress. Je zult dus minimaal voor de ‘Online Starter’ optie moeten gaan.
Als je eraan denkt om meerdere domeinnamen te kopen, dan kan je ook een multi-webhostingpakket afsluiten. Bij deze pakketten is het mogelijk om meerdere domeinnamen onder te brengen en zijn goedkoper dan een apart pakket voor iedere domeinnaam. Let er ook in dit geval op dat je NIET het ‘Lite Multi’ pakket afsluit, omdat hier geen MySQL databases in kunnen worden aangemaakt.
4. WordPress installeren
Nu je een domeinnaam en webhosting pakket hebt afgesloten, kun je beginnen met WordPress installeren op je website (tenzij je natuurlijk een WordPress webhosting pakket had afgesloten). Voordat we doorgaan met de uitleg over de installatie, is het handig om na te gaan of je toegang hebt tot je website via FTP (bijvoorbeeld via een plugin van FireFox). Heb je dit (nog) niet, dan is het verstandig om even contact op te nemen met je webhost.
Is dit allemaal geregeld? Dan kunnen we verder naar de installatie van WordPress.
Is WordPress al geïnstalleerd? Dan kan je ook meteen een kijkje nemen bij het Admin Dashboard voor een rondleiding door WordPress, het gebruik van thema’s uitzoeken of lezen over plugins.
Voor degene die al eerder gebruik gemaakt hebben van WordPress, is het ook mogelijk om een kijkje te nemen bij de nieuwsberichten. Deze bevatten allerlei informatie over de veelvoudige mogelijkheden die je hebt met WordPress.